Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Nová pomůcka připomíná spíš středověkou mučírnu

S hodně agresivní hubnoucí metodou přišli vědci z Nového Zélandu a Velké Británie. Společně vyvinuli nástroj, který brání lidem otevřít ústa natolik, aby mohli konzumovat pevnou stravu. Kritici však pomůcku, která se implantuje přímo na zuby, přirovnávají ke středověkým mučicím náčiním.

Foto: University of Otago

Pomůcka využívá magnety.

Článek

Nástroj vyvinuli zdravotníci z novozélandské Otažské univerzity (University of Otago) společně s vědci z britského Leedsu. Novozélandská instituce označila vynález za první nástroj k hubnutí na světě, jenž má pomoci bojovat s celosvětovou epidemií obezity.

Zařízení využívá kromě magnetických komponentů rovněž pojistné šrouby a instalovat ho do úst mohou zubní lékaři. Výsledkem je, že člověk může jíst pouze tekutou stravu.

Vědci zařízení nazvané „DentalSlim Diet Control“ dva týdny testovali na sedmi obézních Novozélanďankách, kterým zároveň podávali nízkokalorické jídlo.

Britský stomatologický magazín British Dental Journal později publikoval článek, podle něhož skupina žen zhubla průměrně 6,36 kilogramu, asi pět procent své váhy.

Nejde mluvit, ale jde podvádět

Účastnice testů si však stěžovaly, že zařízení se obtížně používá a špatně se s ním mluví. Celkově měly pocit, že jejich život je méně uspokojivý.

Jedna z nich navíc nedodržela pravidla a konzumovala i jídla, která neměla, například čokoládu, kterou si před tím rozehřála, napsal The Guardian.

Za osm let přibral skoro 200 kilogramů, teď se jen bezmocně válí po podlaze

Koktejl

Zařízení podle profesora Paula Bruntona z Otažské univerzity pomohlo ženám ustanovit nové návyky, které by mohly odstartovat proces hubnutí. „Je to neinvazivní, vratná, úsporná a atraktivní alternativa chirurgickým procedurám,“ sdělil Brunton.

Univerzita na svém webu píše, že zařízení je bezpečné, člověk si ho může v případě nouze kdykoliv sám sundat a neomezuje ho v dýchání ani v mluvení.

Na sociálních sítích ovšem vynález řada lidí zkritizovala. Někdo z nich podle serveru The Guardian na Twitteru napsal: „K tekuté dietě nepotřebujete toto mučicí náčiní.“

Novozélandský zpravodajský web NZ Herald si zase všímá komentářů, které zařízení označují za „děsivé“ nebo „bizarní“.

Líní, bez vůle a motivace a další stigmata panující o obézních, která jim ubližují

Zdraví

Profesor Brunton podle NZ Herald uvedl, že prostředek není určen pro běžnou dietu, ale pro specifické případy, kde je z klinických důvodů zapotřebí, aby pacient zhubl.

„Spíše je zaměřeno na pomoc lidem, kteří potřebují podstoupit operaci, ale nemohou, dokud nezhubnou,“ uvedla univerzita podle serveru The Guardian.

Univerzita na svých internetových stránkách s odkazem na nedávné studie uvádí, že na světě žije 1,9 miliardy dospělých, kteří mají nadváhu.

Na 650 milionů lidí je obézních, přičemž obezita a nadváha vede ročně k 2,8 milionu úmrtí. Do roku 2030 má být podle odhadů kolem 57 procent dospělých obyvatel Země obézních nebo má mít nadváhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám