Hlavní obsah

Chce mít penis i vagínu. Získala veřejné finance na unikátní operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ontario

Soud rozhodl, že Ontario musí zaplatit zákrok osobě, která se neidentifikuje ani jako plně ženský, ani jako plně mužský gender. K.S. si chce nechat zkonstruovat vagínu a zároveň ponechat svůj penis. Odmítnutí zákroku by porušilo právo této osoby na osobní bezpečnost chráněné kanadskou ústavou, uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Operace, která není nikde v Kanadě dostupná, spočívá ve vytvoření vaginálního otvoru bez odstranění penisu.

Podle listu National Post se třiatřicetiletý K. S. narodil jako muž, ale identifikuje se dominantně jako žena a používá ženské jméno.

Obyvatelka Ontaria, v soudních dokumentech identifikovaná jako K. S., vede s Ontarijským plánem zdravotního pojištění (OHIP) právní bitvu od roku 2022, kdy jí OHIP zamítl žádost o financování vaginoplastiky zachovávající penis na texaské klinice v Austinu. (OHIP je vládní program veřejného zdravotního pojištění v kanadské provincii Ontario – pozn. red.)

Diskriminujete nebinární, nařkla žena aerolinky. Ty teď nabídnou i pohlaví X

Cestování

OHIP její žádost o financování zamítl s odůvodněním, že tato operace není uvedena na jejím seznamu zákroků pro změnu pohlaví, a není tedy hrazena pojišťovnou.

K. S. se proti rozhodnutí OHIP odvolala k ontarijské odvolací a revizní komisi pro zdravotní služby s argumentem, že nucení k odstranění penisu by narušilo její identitu a podobalo by se nezákonnému aktu konverzní terapie, kdy by byla potlačena její genderová identita.

Každý rok si lidé mohou měnit pohlaví i jméno, schválilo Německo

Evropa

Obávala se také rizika komplikací v podobě močové inkontinence a dysfunkce orgasmu. K.S. namítala, že zákrok, o který usiluje v zahraničí, je podobný standardním vaginoplastikám prováděným v Ontariu, ale bez dalšího zákroku, penektomie, tedy odstranění penisu.

Jednomyslné rozhodnutí tříčlenné poroty Ontario’s Divisional Court by mohlo rozšířit dostupnost operace pro osoby, které se identifikují jako nebinární, tedy ani plně mužské, ani plně ženské.

Muž z Ekvádoru si nechal úředně změnit pohlaví na ženské kvůli svěření dětí do péče

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám