Hlavní obsah

Muž z Ekvádoru si nechal úředně změnit pohlaví na ženské kvůli svěření dětí do péče

René Salinas z Ekvádoru si nechal změnit pohlaví v občanském průkazu na ženské, čímž v této jihoamerické zemi spustil debatu na sociálních sítích i v médiích. Transgender komunitě se to nelíbí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ekvádorský zákon z roku 2015 sice takovou změnu umožňuje, ale René Salinas to neudělal kvůli své sexuální orientaci. Důvodem, proč se pro tento krok rozhodl, je proces, v němž se s manželkou soudí o svěření dvou dcer do své péče. Informoval o tom místní deník El Universo.

Salinas si nechal do občanky zapsat změnu pohlaví před koncem loňského roku ve městě Cuenca na jihu Ekvádoru. Místním médiím posléze řekl, že to udělal proto, že muži jsou podle něj v souvislosti se svěřováním dětí do péče jednoho z rodičů diskriminováni.

Rovněž uvedl, že by měl být nyní označován nikoli za otce svých dětí, ale za jejich matku. Deníku El Universo si také postěžoval, že jednu z dcer kvůli obstrukcím ze strany své bývalé ženy neviděl už rok a půl.

Ke kauze se vyjádřila i ekvádorská federace organizací komunity LGBT+, která Salinasovo počínání kritizovala. Podle ní má zákon o změně pohlaví chránit práva transgenderových osob a transsexuálů a nemá být zneužíván.

„Jsme překvapeni, že evidentně cisgenderová osoba snadno dosáhla změny v registru, zatímco v témže městě máme hlášeny problémy s uznáváním změny pohlaví u transgenderových lidí,“ uvedla federace komunit v prohlášení. Vyzvala rovněž ústavní soud, aby vydal stanovisko, v němž jasně interpretuje zákon z roku 2015 o změně sexuální identity v registrech.

Muži měli v australské kavárně přirážku. Koncept po dvou letech končí

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám