Hlavní obsah

Každý rok si lidé mohou měnit pohlaví i jméno, schválilo Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý parlament schválil návrh zákona, který umožní trans či nebinárním osobám snadno a bez psychiatrických posudků změnit úřední zápis o pohlaví. Pro zákon hlasovalo 374 poslanců, 251 bylo proti a 11 se zdrželo hlasování, uvedl web týdeníku Focus.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zasedání německého parlamentu

Článek

Od letošního 1. listopadu budou moci lidé provést příslušnou změnu ohlášením na matrice. Ruší se dosavadní povinnost předkládat za tímto účelem lékařské potvrzení a několik znaleckých posudků, píše Focus.

Nový zákon však počítá s tím, že si na matrice bude moci kdokoli starší 14 let určit své jméno a pohlaví pouze na základě svého rozhodnutí. Změnu musí dotyčný nahlásit na matrice tři měsíce předem a byla by možná jednou za rok. To má zabránit unáhleným rozhodnutím. Celkový počet úprav zákon neomezuje, popisuje web bundestag.de.

U nezletilých do 14 let předloží prohlášení o změně matričnímu úřadu jejich zákonní zástupci, tedy ve většině případů rodiče. Pokud by byli rodiče proti, ale dítě na změně trvalo, rozhodl by rodinný soud.

Dosud musejí osoby, které chtějí v Německu změnit pohlaví, absolvovat dva psychologické posudky, za které zaplatí kolem dvou tisíc eur. V nich odpovídají na velmi intimní otázky (včetně například masturbačního chování, sexuálních praktik a podobně). Německo už nyní podle platné legislativy nepožaduje pro úřední změnu pohlaví chirurgický zásah, jako je tomu například v Česku.

Španělští vojáci si úředně mění pohlaví, aby dosáhli na benefity pro ženy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám