Hlavní obsah

Češi ztratili protézu nohy, urnu i peníze na svatbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nejčastěji ztrácejí mobily, peněženky, klíče, batohy a deštníky, ve ztrátách a nálezech se ale ocitají i jízdní kola, hudební nástroje či zvířata nebo kuriozity jako stavební kolečko, protéza nebo urna s popelem. Svůj majetek zapomínají hlavně v městské hromadné dopravě, vlacích a restauracích, vyplývá z vyjádření radnic pro Novinky ohledně  ztracených předmětů v loňském roce.

Foto: archiv MÚ Bohumín

V Bohumíně někdo ztratil dávkovač na bonbóny

Článek

Například v Praze už měli vloni v srpnu přijato 4800 nálezů, přitom za celý rok 2022 to bylo 5000. Dvojnásobný nárůst hlásí i další města. „V Karviné vloni lidé ztratili 118 věcí, přitom za rok 2022 a 2021 to bylo vždy jen přes šedesát předmětů,“ uvedl karvinský mluvčí Lukáš Hudeček.

Také radnice ostravských částí registrují nárůst, nejvíce podle nich přibývá ztracených mobilních telefonů. Není to ale jen tím, že lidé jsou stále ve větším stresu, spěchu a zapomínají, ale i tím, že při covidu nálezů přece jen ubylo a teď se to zase vrací, vysvětlují mluvčí měst v Česku.

Věci musí radnice tři roky skladovat a čekat, zda se k nim někdo přihlásí. Pokud ne, tak se stávají majetkem města a jdou většinou do dražby nebo končí v re-use centrech.

Prsten za 18 milionů ztracený v luxusním pařížském hotelu Ritz se našel v sáčku od vysavače

Koktejl

Ztracená noha i vysvědčení

V Praze například lidé vloni ztratili mobilní klimatizaci, školní vysvědčení, ale i ukulele či pouta. Na opačné straně republiky ve slezském Krnově mají z loňska ve skladu také kuriózní předměty.

„Mezi nálezy máme třeba skútr nebo nářadí, například stavební kolečko a lopatu,“ popisuje situaci pracovnice krnovské podatelny Soňa Bolfová. Asi nejkurióznějším nalezeným předmětem je podle ní protéza nohy i s botou a ponožkou.

„Nohu přinesl pán, který ji nalezl u lavičky před evangelickým kostelem. V těchto místech se scházejí lidé bez domova a bez nohy jich moc není, takže víme, komu patří. S dotyčným jsme se i spojili, ale protézu zpátky nechce, že prý je moc těžká,“ popisovala Bolfová. I u nich prý vloni zaznamenali nárůst ztracených předmětů.

Občané by se podle Bolfové se ztrátou jakékoli věci neměli jednoduše smířit a do podatelny městského úřadu by se měli zajít poptat, a to i po delším čase od ztráty. Ztracenou věc musí co nejpřesněji popsat a podat informaci o době, kdy ji ztratili.

Foto: Archiv MÚ Bohumín

Přeplněný sklad ztracených věcí v Bohumíně na Karvinsku.

V Kopřivnici na Novojičínsku se na radnici taky vloni objevily kuriozity. „Mezi raritky patří zubní protéza, urna s popelem nebo želva. Před Vánocemi pak našli strážníci na veřejných toaletách malé štěňátko, které je teď u naší kolegyně. Čtyři měsíce musíme čekat, zda se o něj nepřihlásí původní majitel,“ sdělila kopřivnická mluvčí Lucie Macháčková.

Kuriózní nález zaznamenala i radnice Moravské Ostravy a Přívozu. „Našla se obálka s větším obnosem peněz, kterou někdo ztratil v centru Ostravy a poctivý nálezce ji odevzdal. Nakonec se ukázalo, že obálku s hotovostí ztratil den před svatbou ze zadní kapsy kalhot ženich, když jel na kole doplatit úhradu za svatbu,“ vylíčila mluvčí centrálního ostravského obvodu Michaela Tichá.

Dodala, že netuší, zda se svatba vydařila, či z ní sešlo, ale ženich prý měl z nálezu obrovskou radost.

V Bruntále se zase vloni stalo, že jim do ztrát a nálezů lidé přinesli i prošlé potraviny. „Jinak největší kuriozitou asi byla ztracená sekačka na trávu,“ usmál se bruntálský mluvčí Jiří Ondrášek.

Želvy, králíci i sklípkani

Stále přeplněný sklad ztracených věcí mají i v Bohumíně na Karvinsku. Dražbu zde pořádají každoročně.

„Dražili jsme už i čtečku knih, kufr, kompletní pánský oblek a z kategorie kuriozit třeba dávkovač na bonbony či roletu s motivem kultovní hry God of War,“ sdělila Martina Karwaczyková z bohumínského organizačního odboru.

Radnice mají povinnost postarat se i o živé nálezy. Takže kromě štěňat a koťat už měly v péči i hady, želvy, fretky, králíky, ale i netopýra. Z bohumínských úředníků se před pěti lety na týden stali chovatelé pavouků sklípkanů. Někdo je totiž v krabici zapomněl v rychlíku, který končí právě v Bohumíně.

Chlupaté masivní nohy mu při chůzi šustí. Obec na Třinecku děsí velký černý pavouk

Domácí

Reklama

Související témata:
Ztráty a nálezy

Výběr článků

Načítám