Hlavní obsah

Čerstvě narozeného tapíra zachránilo před smrtí dýchání „z úst do čumáku“

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Ošetřovatelé z denverské zoologické zahrady museli při záchraně čerstvě narozeného tapíra vyvinout mimořádné úsilí. Samice jménem Rinny totiž měla potíže při porodu. Mládě se neuvolnilo z placenty a nedýchalo. Ošetřovatelé tak museli rychle zasáhnout a pomoci tapírovi dýcháním „z úst do čumáku.“

Dýchání z úst do čumáku zachránilo čerstvě narozenému tapírovi život

 
Článek

Na videu je vidět, jak matka bezmocně strká svým čumákem do nehybného mláděte. V tu chvíli bylo ošetřovatelce Rebecce McCloskeyové jasné, že musí zasáhnout. Spolu se zvěrolékařkou Gwen Jankowskou přiběhly k malému tapírovi a začaly ho z placenty uvolňovat.

Mládě ale stále nedýchalo, veterinářka mu tedy uvolnila dýchací cesty. Ani to nestačilo, na řadu tedy muselo přijít umělé dýchání. To už bylo úspěšné - stačily dva vdechy a lehká masáž srdce.

„Vždy, když se něco takového stane, tak je to trochu děsivé. Ale naštěstí jsme dobře trénovaní a máme potřebné vybavení,“ uvedla v tiskovém prohlášení zoologické zahrady v Denveru Rebecca McCloskeyová.

Mládě se narodilo už na začátku září, ale zoologická zahrada čekala se zveřejněním videa až do minulého pátku. Byla to pojistka pro případ, že by se na tapírovi projevily porodní problémy. To se ale nestalo a tapír jménem se Dumadi těší dobrému zdraví. Podle vyjádření představitelů denverské zoologické zahrady se jedná o prvního tapíra, který se u nich narodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám