Hlavní obsah

Celé dětství nosil rovnátka, teď má chrup trvale poškozený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Devin Bost z Beavertonu ve státě Oregon nosil rovnátka od svých sedmi let až do osmnáctých narozenin. Jedenáct let byl zvyklý na železo v ústech a zvýšenou každodenní péči o chrup. Věřil, že mu expert na ortodoncii pomáhá dosáhnout dokonalého a zdravého chrupu. Jenže pak mu jiní odborníci řekli, že tak dlouho rovnátka nosil zbytečně a chrup si vlastně poškozoval. Rozhodl se tedy se svým zubařem soudit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devinovi je dvaadvacet a bez rovnátek chodí už čtyři roky. Po jejich sundání ale musel podstoupit řadu zákroků. Rovnátka se totiž nosí v délce jednoho až tří let, déle však jen výjimečně. On je měl jedenáct roků a vystavoval se možnému odvápnění zubů i jejich ztrátě

Zubař Brad Chvatal mu celých jedenáct let tvrdil, že ortodoncii rozumí a že rovnátka v jeho případě jsou nezbytná. Jenže po jedenácti letech má Devin trvale poškozené zuby, ústa i dásně.

Za to požaduje bolestné ve výši 150 tisíc dolarů (asi tři milióny korun) a dalších 35 100 (asi 700 tisíc korun) jako náhradu za účty od dalších zubařů a lékařů, kteří mu museli škody po rovnátkách napravovat.

Zubař prý chtěl nejlepší výsledek

Na Devinově straně stojí i doktor John Buzzatto, prezident Americké asociace ortodontistů, podle něhož není možné vysvětlit případ, kdy by bylo potřeba nosit rovnátka jedenáct roků.

Chvatal se hájí tím, že se snažil „o nejlepší výsledek“. Kvůli soudům ale nemohl prý další detaily zveřejnit a Bostův případ označil za „komplikovaný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám