Hlavní obsah

Brož koupená za pár stovek se v aukci prodala za 280 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britka Flora Steelová si před více než třemi desítkami let na veletrhu starožitností za pár liber koupila brož, kterou nějakou dobu nosila, ale pak ji odložila. Až po mnoha letech náhodou zjistila, že jde o cenný kus z vrcholného období viktoriánského designu.

Foto: Profimedia.cz

Viktoriánská brož od Williama Burgese

Článek

Historička umění Flora Steelová je jasným důkazem, že nikdo nemůže znát všechno. Navzdory své profesi i celoživotní zálibě ve špercích totiž více než třicet let netušila, že má doma vzácný kus od významného umělce Williama Burgese.

Angličanka žijící v Římě koupila vzácnou brož před mnoha lety na veletrhu starožitností v Midlandu za 20 liber (při dnešním kurzu zhruba 600 korun). Podle svých slov ji nějakou dobu běžně nosila, ale před zhruba dvaceti lety ji odložila.

Prozření ji osvítilo až loni, když na internetu sledovala epizodu britského pořadu Antiques Roadshow z roku 2011, jejímž tématem byly šperky a objevily se tam i nákresy dalších broží od Williama Burgese, které moderátor označil za „téměř svatý grál viktoriánského designu 19. století“.

Drahý zajíc v pytli. Nerozbalené hokejové kartičky se prodaly za skoro 90 milionů

Koktejl

Minulý týden se tak brož paní Steelové objevila na dražbě aukční síně Gildings Auctioneers, kde se tento kousek ze stříbra s malachity, korály a lapisem lazuli prodal za 9500 liber (přes 280 tisíc korun).

Pro paní Steelovou to tak byl další důkaz, že se věci obracejí k lepšímu, zejména s ohledem na to, že donedávna dva roky bojovala s rakovinou. Část peněz proto věnuje fondu pro výzkum rakoviny a zbytek chce dát svému synovi. Ale pořád si také pohrává s myšlenkou, že malou část by použila na výlet na koni po Toskánsku a také by si ráda zašla do opery v Neapoli.

Web The New York Times ovšem dodal, že paní Steelová nebyla jediná, kdo po odvysílání zmíněného pořadu objevil doma poklad. Jedna z těchto broží, které William Burges vyrobil na svatby svých přátel v roce 1864, se pak hned v roce 2011 prodala za 31 tisíc liber (při dnešním kurzu přibližně 920 tisíc korun).

V aukci se prodal citron starý 284 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám