Hlavní obsah

Drahý zajíc v pytli. Nerozbalené hokejové kartičky se prodaly za skoro 90 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než deset tisíc ještě nerozbalených sběratelských kartiček se o víkendu v aukci prodalo za 3,72 milionu dolarů, tedy v přepočtu kolem 87,5 milionu korun. Cena se vyšplhala tak vysoko proto, že mezi nimi může být až třicet velmi vzácných kousků s mladým Waynem Gretzkym.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šestnáct krabic s hokejovými kartičkami se v akci prodalo v přepočtu za 87,5 milionu korun

Článek

Otec a syn z kanadské provincie Saskatchewan, kteří chtěli zůstat v anonymitě, před časem uklízeli v domě a narazili na ještě neotevřené krabice s hokejovými kartičkami. Otec byl v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech vášnivým sběratelem, kdy se sportovními kartičkami také porůznu obchodoval, ale k otevření šestnácti krabic od firmy O-Pee-Chee se nikdy nedostal.

Nakonec je tedy dal do aukce, kde se jejich cena vyšplhala až na 3,72 milionu dolarů (87,5 milionu korun). Takto vysoká částka je dána zejména tím, že v krabicích může být až třicet velice vzácných kartiček Wayna Gretzkyho z roku 1979.

Pravděpodobně nejvzácnější hokejová kartička – Wayne Gretzky z roku 1979

Jedna taková se podle serveru The New York Times v květnu 2021 prodala za 3,75 milionu dolarů (při dnešním kurzu 88,1 milionu korun), byla tedy dokonce ještě o něco dražší než před pár dny vydražená celá kolekce.

Ta sestává z 10 752 karet, když v každé ze šestnácti krabic je 48 balíčků po 14 kartičkách. Pokud by jejich distribuce byla „dokonale náhodná“, mělo by se mezi nimi najít 27 kousků s Gretzkym. Ale teoreticky tam nemusí být ani jedna.

První číslo komiksu Spider-Man se vydražilo za 31 milionů, Superman stál přes 53 milionů

Koktejl

Jak to nakonec je, se v blízké době asi jen tak nedozvíme, připomíná Jason Simonds ze společnosti Heritage Auctions, která dražbu pořádala. Je totiž velmi pravděpodobné, že nový majitel, jenž rovněž zůstal anonymní, uchová celou kolekci v současném stavu.

Podle Simondse totiž může jít o investiční nákup, protože cena v budoucnu jistě poroste. Existují také sběratelé, kteří si cení v prvé řadě historické hodnoty a krabice by si s největší pravděpodobností vystavili nerozbalené.

Cenné karty s Waynem Gretzkym mohou být také různě poškozené, například v důsledku nedokonalého tisku. I proto se s těmito krabicemi může dále obchodovat jako s celky.

Podle Jasona Simondse se nedá očekávat, že by v dohledné době někdo koupil celou kolekci třeba za čtyři miliony dolarů (94 milionů korun), ale rozprodávat ji po jednotlivých krabicích zhruba za čtvrt milionu (5,9 milionu korun) je naopak dost reálné.

V aukci se prodal citron starý 284 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám