Hlavní obsah

Brno poctilo Járu Cimrmana

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brno otevřelo ulici Járy Cimrmana. Už v lednu rozhodli zastupitelé městské části Brno-Řečkovice o pojmenování nové uličky nedaleko obchodního střediska Billa na třídu Járy Cimrmana. Stalo se tak na počest doloženého pobytu českého génia v Řečkovicích v roce 1916, kdy se zde zastavil na své cestě z Vídně přes Řečkovice do Prahy a do neznáma.

Foto: Jan Kaše

V březnu narozené hříbě se má k světu

Článek

Během své návštěvy u majitele zdejší cihelny Antona Cicwarka leonardovský duch Cimrman při svých debatách s prostými dělníky Cicwarkovy cihelny mimoděk učinil jeden ze svých velkých vynálezů.

Poradil jim, jak naložit s četnými zmetky, které se vršily v kůlnách továrny na výrobu střešních tašek a cihel, tedy rozbít je na malé částečky. Tak vznikla antuka, využívaná na tenisových kurtech sloužících pro zábavu smetánky. Širšího využití masami se údajně dočkala později pod názvem Řečkovická hrobová drť.

Slavnostního aktu odhalení uličního štítu se jménem génia se ve čtvrtek dopoledne zhostil Zdeněk Svěrák a řečkovický starosta Ladislav Filipi. Události se zúčastnilo více lidí než voleb, konstatovali pozorovatelé z tisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám