Hlavní obsah

Harry Potter pomáhá Indii v boji s diskriminací a propagandou

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelné hůlky, létající košťata nebo neviditelný plášť. Pokud jste fanoušky kultovní čarodějnické ságy o Harrym Potterovi, tak vám tyto kouzelnické rekvizity nejsou cizí. Věděli jste však, že v Indii můžete studovat předmět podobný těm v Bradavicích? Výuka má dokonce logické opodstatnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S myšlenkou umožnit studentům na univerzitě v Kalkatě studovat předmět s názvem „Rozhraní mezi fantasy literaturou a právem: zaměření na sérii o Harrym Potterovi”, přišel v loňském roce profesor Shouvik Kumar Guha. Ačkoliv si původně myslel, že se bude jednat pouze o experiment, na kurz se přihlásil maximální počet studentů a pro velký úspěch se tak nyní otevírá možnost studovat předmět znovu.

Celkem 45 hodin diskuzí je zaměřeno na výklad práva v čarodějnické sáze. Účelem má být právě aplikování situací z knihy do reálného života v Indii. Rozebírá se diskriminace či otroctví - jen vzpomeňme na skřítka Dobbyho. Na hodinách se také mluví o kletbách, které se nepromíjejí: mučení, vražda a ovládání jiného člověka. Nezapomíná se ani na pravidla famfrpálu - kouzelnické hry na košťatech -, vyšetřuje se také úmrtí Harryho kmotra Siriuse Blacka.

Boj s otroctvím

V kurzu se studenti také mohou setkat s rozborem kouzelnických novin Denního věštce, kde se názorně předvádí, jak může na veřejnost působit propaganda. „Ačkoliv se jedná o knihu se smyšleným příběhem, tak můžeme vidět zcela jasnou paralelu s dnešním světem,” myslí si profesor.

Právě s diskriminací, mučením a rovněž otroctvím současná Indie bojuje. Profesor Kumar Guha doufá, že právě rozebírání situací ze známé knihy pomůže k osvětě mezi studenty. Ti si podle profesora uvědomují nesprávnost jednání v knize od J. K. Rowlingové, někteří z nich už ale mají problém s tím, aby podobné jednání odsoudili i v reálném životě.

Reklama

Související články

Indické cihelny jsou plné otroků

Cihelna v indickém městě Hajdarábád ve státě Andhrapradéš údajně šokujícím způsobem porušuje základní lidská práva využíváním otrocké pracovní síly, upozornila...

Hledá se profesor Snape. Můžete to být i vy

Pokud jste fanouškem čarodějnické ságy o Harrym Potterovi, umíte dobře anglicky a vyznáte se v lektvarech, pak máte šanci stát se skutečným profesorem Snapem....

Výběr článků

Načítám