Hlavní obsah

Britská společnost se chystá na královské narozeniny

LONDÝN

Královský červen. Jak jinak označit měsíc, kdy britská královna slaví dvě výročí - její manžel, princ Filip 82. narozeniny a jejich vnuk, princ William dokonce jednadvacetiny. Jediné, co snad tento měsíc překoná zájem o budoucího krále, bude zřejmě pátý díl Harryho Pottera, který vyjde 21. června, právě když princ bude slavit.

Foto: Dopravní podnik hl.m. Prahy

Autobus MHD.

Článek

Jak je bude slavit, je trochu otázka. Buckinghamský palác kvůli veřejnému mínění a BBC kvůli sledovanosti se prý těšily na benefiční koncert na zahradě podobný loňskému úspěšnému koncertu na oslavu půlstoletí královnina panování. Princ to ale prý zarazil. Dopředu si možno být jist jedině tím, že na oslavě nebude žádný novinář.

Princ William má stejně jako jeho zesnulá matka princezna Diana snahu je okolo sebe vidět jen tehdy, když se to hodí jemu. Na rozdíl od Diany v tom má podporu svého otce, následníka trůnu. Princ Charles dokáže s úspěchem nasadit všechny páky, aby soukromí svých synů ochránil.

Oslava v duchu Vzpomínek na Afriku

Hlavní oslava Williamových narozenin bude mít ochranu skutečně důkladnou - pevnostní zdi královského hradu Windsoru nedaleko Londýna. Uvnitř se bude konat party s titulem Vzpomínky na Afriku, protože černý kontinent Williamovi natolik učaroval, že si dokonce koupil učebnici svahilštiny.

Na večírku jsou podle britských novin pozvány obě Williamovy rodiny, tedy strana jeho otce - Windsorové, vedení královskou babičkou Alžbětou - a strana jeho matky - Spencerové, vedení hraběcím bratrem princezny Diany, který famózním způsobem napadl Charlese a královnu přímo na Dianině pohřbu. Charles a hrabě Spencer se zřejmě od Dianina pohřbu sejdou podruhé. Na večírku samozřejmě bude i milenka korunního prince Camilla. To všechno ukazuje, že princ William má skutečně pevné nervy. A ostatních 250 hostů si bude mít o čem povídat ještě několik let poté, co svléknou své africké převleky.

William se bude muset učit velšsky

Princ ale také ví, že má jisté povinnosti budoucího panovníka. A tak před týdnem poskytl rozhovor britské tiskové agentuře Press Association a nechal se vyfotografovat v ležérním oblečení i situacích. Zveřejnil o sobě přesně tolik, aby bylo o čem psát, ale aby vlastně nic důležitého neřekl. Těsně před narozeninami vyjde na veřejnost ještě jednou. Vyrazí do Walesu, protože tam jednou bude podle tradice princem.

Vedle učebnice svahilštiny si tedy bude také muset koupit i učebnici velštiny. Zatímco Afričané by mu jeho královskou angličtinu zřejmě klidně odpustili, jeho poddaní ve Walesu budou trvat na tom, že bude umět jejich starobylý a málo používaný jazyk nejpozději v době, kdy přijme po svém otci erb jejich knížete. To je ale zřejmě ještě velmi daleko.

Královně je sice 77 let, ale ženy v této dynastii žijí velice dlouho. Královnina matka zemřela loni ve 101 letech. Korunnímu princi Charlesovi je 54 let. A William dal najevo, že se sice životu ve skleněné kleci svého budoucího úřadu nebrání, ale rozhodně nebude do chomoutu oficialit nijak spěchat. Až skončí oslavy, bude pádit opět na univerzitu v St.Andrews. Studovat ještě dál od Londýna totiž v Británii už skoro není možné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám