Hlavní obsah

Britská královna se po pěti měsících objevila na veřejnosti

Britská královna Alžběta II. se v úterý poprvé po pěti měsících objevila na veřejnosti, informovaly tiskové agentury. Spolu s dalšími členy královské rodiny se zúčastnila mše ve Westminsterském opatství na počest prince Philipa. Manžel britské panovnice zemřel loni v dubnu.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Mše na počest prince Philipa.

Článek

Televizní záběry ukázaly pětadevadesátiletou královnu, jak o holi vstupuje do Westminsterského opatství po boku svého syna, prince Andrewa.

Poté se od něj oddělila, aby sama došla na své místo, čímž podle agentury AP zmírnila obavy o své zdraví.

Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě se na veřejnosti příliš neobjevovala od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím.

Královna Alžběta II. nemůže chodit, spekulují média

Evropa

Lékaři jí poté doporučili více odpočinku. Od doby, kdy zrušila řadu plánovaných akcí, britská média spekulovala o jejím zdravotním stavu.

Princ Philip, který stál královně po boku více než sedm desetiletí, zemřel loni v dubnu jen dva měsíce před tím, než by oslavil své 100. narozeniny.

Pohřbu vévody z Edinburghu se mohlo zúčastnit pouze 30 lidí kvůli tehdejším opatřením proti šíření koronaviru.

Úterní bohoslužba byla mnohem větší událostí. Královna se připojila ke svému následníkovi, princi Charlesovi.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Britská panovnice se na veřejnosti objevila po dlouhých pěti měsících.

Mše se zúčastnili také další členové královské rodiny, včetně prince Williama a jeho manželky Kate, zahraniční králové a královny, přátelé zesnulého vévody či politici včetně premiéra Borise Johnsona.

Do londýnského Westminsterského opatství dorazilo i přes 500 zástupců charitativních a dalších organizací, které vévoda podporoval.

Buckinghamský palác uvedl, že Alžběta se na plánování bohoslužby aktivně podílela.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Královská rodina a další hosté se zúčastnili mše na počest prince Philipa ve Westminsterském opatství.

Jednalo se také o první veřejné vystoupení královnina syna prince Andrewa od doby, kdy se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001.

Andrew obvinění popírá. Princ Harry, který se s manželkou Meghan přestěhoval do Spojených států, se bohoslužby nezúčastnil kvůli neshodám s vládou ohledně zajištění ochranky.

Reklama

Výběr článků

Načítám