Hlavní obsah

Žena týdny nemohla promluvit. Teď má ruský, italský, polský a francouzský přízvuk

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu se 31leté Britce Emily Eganové z Bournemouthu převrátil život naruby. Patrně vlivem poškození mozku na dva měsíce ztratila schopnost mluvit. Ta se jí postupně vrátila, ovšem nyní hovoří rodilá Angličanka s obtížemi a také se silným ruským, polským, italským nebo francouzským přízvukem – liší se to podle míry únavy a denní doby.

Foto: Profimedia.cz

Emily Eganová po ztrátě řeči začala mluvit cizím přízvukem

Článek

V lednu začala Emily trpět úmornými bolestmi hlavy, které trvaly čtrnáct dní. Následně zjistila, že její hlas je pomalejší a zastřenější, až Emily přestala mluvit úplně. Byla okamžitě přivezena do nemocnice, žádné testy však mrtvici neodhalily.

V péči doktorů zůstala tři týdny, komunikovat s okolním světem mohla pouze pomocí aplikace na svém telefonu. „Komunikace přes převod psaného textu do řeči byla těžká, a připadala jsem si úplně jako jiná osoba,“ uvedla Emily.

Jelikož testy nezjistily žádný problém, doktoři jí doporučili dovolenou. Tam se po dlouhých týdnech začala řeč Emily zase vracet. Zprvu mluvila pomalu a dle svých slov „zněla jako neslyšící“.

Během rozhovoru Emily mluvila se silným italským přízvukem.

Jak dny ubíhaly, její hlas sílil, ale Emily si překvapeně uvědomila, že mluví se silným východoevropským přízvukem. Co víc, přízvuk se jí od té doby mění podle únavy a denní doby. Chvíli je ruský, pak polský, jindy zase italský či francouzský.

„Jsem normální holka z Essexu, ale můj akcent je teď opravdu silný a hlas hodně vysoko posazený, takže lidé hned poznají, že mluvím já,“ uvedla Emily.

Sama si nejdřív změnu ani neuvědomovala. „Byla jsem tak nadšená, že se mi vrací hlas, že jsem si ani neuvědomila, že to nezní jako já,“ dodala.

Čím víc zažívá stresu, tím hůř se jí mluví

Před dvěma týdny ztratila Emily hlas znovu. Tentokrát pouze krátkodobě, avšak ochrnula jí levá ruka. Doktoři opět vyloučili mrtvici, jsou si však jistí, že jde o neurologickou poruchu. Ta zapříčinila, že se u Emily objevil takzvaný syndrom cizího přízvuku (Foreign Syndrome Accent).

Jde o vzácnou poruchu, která je nejčastěji vyvolána právě mozkovou mrtvicí nebo jiným poškozením mozku, jsou známy i případy, kdy byl vyvolán silnými migrénami či byl syndrom jeden z počátečních projevů roztroušené sklerózy. Jediným možným léčením je intenzivní řečová terapie.

Angličanka začala po silné migréně mluvit s čínským přízvukem

Koktejl

Doktoři však varovali Emily, že přízvuku se už nemusí zbavit nikdy. „Nejtěžší je naučit se, že můj hlas je v pořádku. Musím přijmout, že nejsem schopná dát slova rychle dohromady. Pak to třeba přijde,“ neztrácí mladá žena naději, že se jí hlas zase vrátí. Čím více se stresuje, tím je její schopnost mluvit horší.

Vyrovnat se Emily musela i s nadávkami v supermarketu, kde jí ostatní nakupující obvinili z toho, že je imigrantka, která do Británie zavlekla covid-19. Emily však neztrácí naději, že jednou bude mluvit zase tak, „jak jí zobák narostl“.

Reklama

Výběr článků

Načítám