Hlavní obsah

Ďáblův břečťan v kanceláři vyrostl na více než 180 metrů a má vlastního sponzora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelář jedné firmy v anglickém městě Stonehouse vypadá značně nestandardně. Vládne jí totiž čtrnáctiletá rostlina, jejíž délka přesahuje 180 metrů a je prakticky všudypřítomná.

Foto: Profimedia.cz

Břečťan v kanceláři vyrostl za 14 let na více než 180 metrů.

Článek

Des Brennan a jeho žena Allie založili ve městě Stonehouse firmu Protective Solutions v roce 2006 a o tři roky později do kanceláře přinesli v květináči malou rostlinu šplhavnici zlatou (Epipremnum aureum), které se mimo jiné říká ďáblův břečťan, ačkoliv s břečťanem nemá botanicky nic společného. Od té doby se však rozrostla tak masivně, že se obrazně dá říci, že nyní celé firmě vládne ona.

Kvalifikovaným odhadem má dnes rostlina přes 180 metrů, vine se kolem celé kanceláře a několikrát ji křižuje od stropu, odkud visí nad stoly zaměstnanců. Ti si kupodivu vůbec nestěžují a všichni to berou jako nedílnou součást pracovního prostředí. „Vlastně si to tu bez ní už ani nedokážeme představit. Kdybychom o ni přišli, museli bychom si pořídit jinou,“ řekla Allie Brennanová webu The Telegraph, který rostlinu označuje pouze jako „ivy“, tedy břečťan.

Foto: Profimedia.cz

Břečťan v kanceláři vyrostl za 14 let na více než 180 metrů.

Zákazníci a hosté zůstávají nad majestátností rostliny v úžasu a často se ptají, zda je živá, nebo umělá. „Ale nevím, kde bychom vzali takto velkou umělou rostlinu,“ směje se Allie Brennanová.

Ďáblův břečťan v kanceláři velmi prospívá, přestože tam nemá dostatek přirozeného světla. Podle Allie Brennanové samozřejmě upřednostňuje stranu, odkud takové světlo přichází, ale přesto nové výhonky rostou i tam, kam se dostane pouze světlo umělé.

Do práce s mačetou

Jisté nebezpečí hrozilo v časech pandemie covidu-19, ale i v té době do kanceláře vždy alespoň někdo musel zajít, a o rostlinu se tak mohl postarat. Ovšem péče není nijak složitá, Allie Brennanová tvrdí, že stačí jednou týdně zalít a doplnit živiny, aby rostlina dokázala povyrůst o zhruba dalších 15 centimetrů.

Podle slov majitelky firmy tak v nadsázce hrozí, že za nějaký čas bude možná potřeba chodit do práce s mačetou, protože nejvíce práce zabere zaštipování nových výhonků, aby se rostlinu podařilo udržet v rozumných mezích.

Masivní ďáblův břečťan se stal natolik populární, že má dokonce vlastního sponzora, v podobě zahradnické společnosti, která rostlině zdarma dodává výživu vyrobenou z mořských řas.

Dřív vozily lidi, teď jsou z nich plechové květináče. Z taxíků se po pandemii staly zahrádky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám