Hlavní obsah

Dřív vozily lidi, teď jsou z nich plechové květináče. Z taxíků se po pandemii staly zahrádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na taxislužby dopadla pandemie velice tvrdě po celém světě. Automobily, které ve světových metropolích dříve převážely jednoho turistu za druhým, zůstaly prázdné. V Thajsku pro ně ovšem našli nečekané využití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z vyřazených taxíků se v Bangkoku staly zahrádky na zeleninuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

V Thajské metropoli Bangkoku každý taxikář přepravil během jediného dne stovky turistů. Vozidla byla zdrojem lukrativních příjmů a jejich majitelé si je náležitě hýčkali. Pak ale přišla pandemie a celou profesi velmi tvrdě zasáhla.

Thajsko se před turisty dlouhodobě během pandemie uzavřelo a teprve v současné době se pravidla uvolňují.

Před britskou základní školou se objevil porno taxík, tatínek byl v šoku

Koktejl

Na řadu taxikářů však dopadla situace velmi tvrdě. Bylo zaznamenáno několik sebevražd bývalých řidičů, kteří se v současné době ocitli až na samém dně.

„Řidiči jsou ve stresu, zaměstnanci jsou ve stresu, nikdo nemá co jíst. Tak mě napadlo z našeho vozového parku udělat zahrádku, když jsou teď ta auta stejně bezcenná,“ řekl pro agenturu AP majitel taxislužby a tajemník družstevního svazu taxikářů Thapakorn Assawalertkun.

Potřebují pomoc vlády

Rozhodl se do nevyužitých aut navézt zeminu a v ní pěstovat všechny možné rostliny. Ve chvíli, kdy úroda dozrála, okamžitě zavolal řidičům i zaměstnancům, ať si přijdou nabrat suroviny pro sebe i své rodiny.

„Rozdáváme chilli i zeleninu řidičům i jejich rodinám, mohou si kdykoliv přijít. Ale byl bych rád, kdyby nám pomohla i vláda, sami to nemůžeme zvládnout,“ posteskl si Assawalertkun.

Thajské plány na otevření turistům se hroutí, jihovýchodní Asii pustoší covid

Svět

Podle thajských ekonomů může trvat dalších pět let, než bude cestovní ruch v zemi ve stejné kondici, v jaké se nacházel před pandemií.

Tehdy odvětví tvořilo 21 procent celého thajského HDP a do státní kasy přinášelo 1,8 bilionu bahtů, v přepočtu 1,2 bilionu korun. Podle analytiků bude ještě v roce 2026 zhruba 7 milionů lidí v Thajsku stále zasaženo dopady pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám