Hlavní obsah

Bořiči mýtů pohořeli. Dělová koule minula cíl a prolétla rodinným domem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Dělová koule může způsobit mnoho škod, zvláště pokud je vypuštěna omylem do rezidenční čtvrti. Během úterního natáčení americké populární televizní show „MythBusters“ (Bořiči mýtů) v kalifornském Dublinu se totiž nezdařil chystaný experiment a dělová koule prolétla rodinným domem a ještě poškodila opodál stojící auto.

Článek

Cílem experimentu bylo změřit rychlost různých projektilů vypálených z podomácku vyrobeného kanónu. Jako první byla na řadě právě dělová koule. Naprosto ovšem minula svůj cíl. Místo, aby proletěla několika barely naplněnými vodou až k betonové zdi, odrazila se přes ochrannou bariéru do tichého předměstí Dublinu v severní Kalifornii.

Koule o průměru 15 centimetrů proletěla dveřmi hlavního vchodu rodinného domu, prosvištěla ložnicí, kde spala žena, muž a jejich dítě, a venkovní zdí vyletěla zase ven. Zanechala za sebou ovšem otvory o velikosti až 25 centimetrů.

„Ti lidé vlastně ani neslyšeli, jak koule prošla domem. Probudila je až padající omítka,“ řekl seržant J. D. Nelson z kanceláře šerifa v okrese Alameda County, který pracuje zároveň jako konzultant zmíněné televizní show.

Tím to ale neskončilo. Dělová koule ještě dále poskakovala po ulici a skončila až v zaparkované Toyotě Sienna.

„Z auta jsem vylezl jen několik minut předtím. Jsem nesmírně rád, že v minivanu nebyly mé děti. Bylo to velké štěstí,“ řekl televizi KTVU majitel poškozeného auta, 42letý Jasbir Gill.

I věda má své meze

„Bylo to šílené, to je jasný. Kdyby se mě někdo před dvěma dny zeptal, zda tento podomácku vytvořený kanón dostřelí tak daleko přes kopec až do sousedství, odpověděl bych, že ani náhodou. Teď je to ale potvrzené,“ řekl seržant deníku New York Daily News. Zároveň se ale nechal slyšet, že producenti pořadu použité dělo vyzkoušeli předtím více než padesátkrát, a to bez jediné nehody.

Nikdo během incidentu naštěstí nebyl zraněn, show ale byla pozastavena, dokud vyšetřovatelé neodhalí, jak se to mohlo stát.

„Pořad z produkce stanice Discovery Channel propaguje vědu. To je jeden z důvodů, proč na něm spolupracujeme. Věřím, že může lidem něco přinést. K podobným nehodám ovšem v žádném případě nesmí docházet,“ dodal Nelson.

Reklama

Výběr článků

Načítám