Hlavní obsah

Bikiny vystřídaly facekiny. Číňany chrání při vedrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Číně si lidé při vedrech nad 35 stupňů stále více kupují všechny možné vychytávky. Speciální oblečení, vějíře nebo i klobouky se zabudovanými ventilátory. V posledních dnech jsou ovšem stále více a více populární tzv. facekiny – masky na obličej.

Foto: Profimedia.cz

Masky na obličej jsou v Číně stále více populární

Článek

Facekiny jsou v Číně, především v hlavním městě Pekingu, žhavým módním trendem. Teplotní rekordy se letos lámou ve všech koutech světa a zrovna v Číně teploty často šplhají nad 35 stupňů.

V některých částech pak teplota povrchu vyšplhá dokonce až na 80 stupňů, uvádí server The Guardian.

Proto se lidé v těchto oblastech snaží chránit před spálením a využívají k tomu všechny možné metody. Přenosné větráky, oblečení odolné proti UV záření nebo veliké klobouky, to už jsou několik let známé vychytávky.

Letošním hitem jsou ovšem tzv. „facekiny“ – masky na obličej s otvorem na pusu oči a nos. Mnoho Číňanů chce mít velmi světlou pokožku stejně jako v dalších asijských zemích, například v Jižní Koreji. Navíc převládá strach z onemocnění kůže na tak silném sluníčku.

„Největší obavy mám z možných kožních onemocnění nebo ze vzniku skvrn,“ řekla Li Sü-jen, sedmnáctiletá studentka, která byla se svou matkou na návštěvě turistické oblasti v Pekingu a obě měly na sobě masky, které jim zakrývaly většinu obličeje.

Čínská státní televize ve středu ukázala turisty, kteří si pořizovali selfie vedle 12 metrů vysokého teploměru, jenž v reálném čase ukazoval teplotu na povrchu 80 stupňů v Plamenných horách v Sin-ťiangu.

V Ujgurské oblasti dosáhla teplota zemského povrchu 80 stupňů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám