Hlavní obsah

Během pandemie se začala starat o vrány, ty se jí za to štědře odměnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh jako z pohádky prožívá nadšená amatérská ornitoložka z Alexandrie, stopadesátitisícového města nacházejícího se ve Virginii na východě USA. Během koronavirové pandemie začala krmit vrány, které se vyskytovaly v okolí jejího domu. Od opeřenců se dočkala nečekaného vděku.

BEZ KOMENTÁŘE: Během pandemie začala krmit vrány, ony jí za to nosí dárky včetně penězVideo: Caters News/Nicole Steinke, AP

 
Článek

Sedmatřicetiletá žena, která si říká Tango, začala připravovat krmení vranám ze sousedství od léta roku 2019. Jak se prohlubovala koronavirová krize a opatření se stávala stále restriktivnějšími, začala do péče o ptactvo vkládat více času i energie.

Podle vlastních slov začala dávat na krmení pro vrány okolo 30 dolarů týdně, tedy zhruba 650 korun. Ptáci se jí za to však bohatě odvděčili. Na oplátku jí trojice vran, kterou pojmenovala Doc, Dottie a malé ptáče Dot-tok, začala nosit různé dary.

Vzájemná výpomoc. Vrána vyzobala brouky ze sambarovy srsti

Koktejl

A tak se na její střeše začaly objevovat listy a větvičky, ale také skleněné kuličky, kusy keramiky, ale i skutečné peníze, jako třeba americký čtvrťák, nebo dokonce i jednoeurová mince.

Ani drobnými dárky to však neskončilo. Tango si všimla, že vrány na ni dohlížejí, když popíjí na zahradě svou ranní kávu nebo když s dětmi čeká na školní autobus.

Sociální pták, kterého je snadné si získat

Vrána americká je podobně jako celá řada dalších zástupců čeledi krkavcovitých sociálním a učenlivým ptákem, u kterého je určitá míra ochočení až překvapivě snadná. Socializace těchto ptáků je běžně pozorovaný jev, obzvlášť, když je mezi ním a člověkem vytvořeno pouto potravní závislosti.

Základní školu navštívila přisprostlá vrána

Koktejl

Při srovnání vrány americké s vránou černou, která žije u nás, je ta ze zámoří o něco drobnějšího vzrůstu a liší se především odlišnou stavbou těla, kdy až 40 % z celkové 40–50 centimetrové délky ptáka tvoří ocas.

Reklama

Výběr článků

Načítám