Hlavní obsah

Policistům v New Yorku bude pomáhat robotický pes

Starosta New Yorku Eric Adams v úterý představil tři nové roboty, kteří budou ve specifických situacích pomáhat tamějším policistům. Jedním z nich je i robotický pes Digidog.

Newyorská policie bude používat robotyVideo: AP

 
Článek

Robotický pes Digidog bude podle vyjádření newyorské policie sloužit především v uzavřených a hůře přístupných prostorech. Bude tak vstupovat například do míst, kde se zločinci nebo podezřelí zabarikádovali.

Starosta Adams k tomu podle agentury AP doplnil, že by se tak mělo předejít případům, kdy ve službě přicházejí o životy mladí policisté. Jako odstrašující příklad uvedl loňský policejní zásah v Harlemu, při němž zahynuli strážníci Jason Rivera a Wilbert Mora.

Z opuštěného štěněte se stal oceňovaný psí komisař

Koktejl

Digidog ovšem bude plnit pouze víceméně průzkumné úkoly. Nenese totiž žádné zbraňové systémy ani nemá nainstalovaný software pro rozpoznávání obličejů. Prostřednictvím kamery však dokáže přenášet obraz na stanoviště policistů.

Newyorská policie podobný systém krátce používala již před několika lety, ale pod tíhou kritiky tento projekt ukončila. Podle starosty Adamse je však nyní pravý čas Digidoga znovu oživit. „Technologie tu jsou s námi a nemůžeme se jich bát,“ doplnil. Policisté budou mít zpočátku dva robotické psy, kteří se do plného nasazení dostanou letos v létě.

Sledování ulic i aut

Vedle Digidoga byly na tiskové konferenci na Times Square představeny ještě dvě další technologie, které vstoupí do policejních služeb. První z nich je sledovací robůtek K5 ASR, který je vybaven kamerami a zvukovým systémem. Měl by autonomně hlídkovat na určených trasách a monitorovat okolí. V případě potřeby si dokáže sám zajet k nabíjecí stanici a lidé jeho prostřednictvím budou také moci přivolat policii.

Třetím pomocníkem newyorských policistů se stane zařízení StarChase. Jeho prostřednictvím je možné umístit na vozidla GPS známku a díky ní pak vůz najít. Nebude tak nutné podezřelé vozidlo zběsile pronásledovat, což představuje značné riziko jak pro policisty, tak pro obyvatele, zejména v zalidněném městském prostředí.

Japonský nadšenec si postavil robotický exoskelet vysoký 2,5 metru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám