Hlavní obsah

Barbarská tradice. Ochránci přírody brojí proti kožešinovým čepicím královské gardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Organizace PETA, která bojuje za práva zvířat, spustila ve středu kampaň proti britskému ministerstvu obrany. Jejím předmětem jsou čepice královské gardy, které se tradičně vyrábějí z medvědích kožešin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Královská garda používá ve výstroji vysoké čepice z medvědích kožešin již déle než 200 let, ale podle PETA je tato tradice barbarská. Organizace proto apeluje na britské ministerstvo obrany, aby medvědí kožešiny nahradilo umělými.

Poukazuje mimo jiné na video, v němž kanadský lovec klade návnady, aby medvědy přilákal. O tom se ve svém prohlášení zmiňuje také britský herec Stephen Fry, jenž se stal tváří kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Herec Stephen Fry

„Tito medvědi, které lovci nalákají, nemají šanci přežít,“ je přesvědčen Fry. Tradice podle něj není omluvou pro krutost, a proto britské ministerstvo obrany vyzval, aby místo pravých kožešin používalo umělé. „Jiný přístup by byl bezohledný a nebritský,“ dodal.

Medvěd, nebo člověk v kostýmu? Nerozumíte tomu, vzkázala lidem zoo

Koktejl

Na jednu čepici jeden medvěd

PETA pak v souvislosti s novou kampaní sdělila, že použití umělých kožešin navrhuje již několik let. Tvrdí, že vyvinula náhražku, která plně splňuje standardy pro čepice královské gardy a kterou již od roku 2017 britskému ministerstvu obrany nabízí. Organizace dále udává, že na výrobu jedné čepice je potřeba „minimálně jeden medvěd“, a zdůrazňuje, že lov medvědů pomocí návnad je v Británii a některých státech USA nelegální.

Britové však argumentují tím, že se čepice královské gardy vyrábějí z kožešin medvědů legálně usmrcených v Kanadě. Tam je totiž lov medvědů povolený na téměř celém území, výjimkou jsou jen některé oblasti, doplnil web Time.

„Tyto kůže jsou vedlejšími produkty legálního a licencovaného odlovu, který kanadské provincie povolují za účelem regulace počtu volně žijících medvědů,“ vysvětlilo ministerstvo již v dřívějším prohlášení a dodalo, že i kdyby královská garda přestala medvědí kožešiny používat, počet ulovených kanadských medvědů by se tím nesnížil.

Muž se v převleku za kněze vetřel do kasáren u Windsoru, kde sídlí královská garda

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám