Hlavní obsah

Australští vědci chtějí měnit lidskou moč na hnojivo pro městské parky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový projekt australských vědců zkoumá, zda by mohla lidská moč sloužit jako levný a udržitelný zdroj hnojiva pro květiny a trávníky v městských parcích. Píše o tom britský deník The Guardian, podle něhož může studie ukončit splachování hodnotných výměšků do kanálu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to dokonalé tekuté zlato,“ řekla o lidské moči profesorka Cara Bealová z Griffithovy univerzity, která stojí v čele výzkumné iniciativy. „Představuje koncentrovaný přísun dusíku, fosforu a draslíku potřebný pro růst rostlin a je překvapivě čistá ve srovnání s jiným odpadem,“ vysvětluje.

Jakmile lidé pochopí význam udržitelného používání omezených zdrojů, převáží to jakýkoli faktor nechutnosti.
Stuart Khan, Univerzita Nového Jižního Walesu<br />

Bealová na projektu spolupracuje s inženýrem z Univerzity v Melbourne Stefanem Freguiou, který navrhl systém pro extrakci cenných složek z moči. Cílem čtyřleté studie je mimo jiné prozkoumat různé verze záchodů s touto technologií. Prototypy „záchodů s odklonem moči“ už se nyní testují v Sydney a Brisbane, píše The Guardian.

„Technologii máme. Jde o to podívat se na regulatorní povolení a přimět zdravotnické a plánovací úřady, aby věc pochopily,“ míní Bealová. Odklon od syntetických hnojiv považuje zároveň za předpoklad pro dosažení nulových uhlíkových emisí.

Ve Vídni zavřeli veřejnou toaletu, lidé tam chodili na velkou

Koktejl

Profesor Stuart Khan z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney podotýká, že fosfor není obnovitelný a že v současnosti jej po použití v zemědělství „splachujeme do kanálu“ bez možnosti jej znovu získat.

Součástí australského projektu bude podle The Guardian i snaha potlačit u veřejnosti instinktivní odpor k recyklaci moči. „Myslím si, že jakmile lidé pochopí význam udržitelného používání omezených zdrojů, převáží to jakýkoli faktor nechutnosti,“ uvedl profesor Khan.

Reklama

Výběr článků

Načítám