Hlavní obsah

Manželka bude šťastná, vypadlo z hledače zlata poté, co trefil jackpot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledač pokladů našel na bývalém nalezišti zlata v australském státě Victoria kus horniny, který obsahoval 2,6 kilogramu zlata. To má hodnotu v přepočtu asi 3,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australan, který si přeje zůstat v anonymitě, se na bývalé naleziště zlata vypravil vyzbrojen pouze základním detektorem kovů. Oblast ve státě Victoria byla jedním z center zlaté horečky už v 19. století, takže zde byla šance najít nějaký menší „zapomenutý“ valounek, ale nález takového množství byl naprosto nečekaný.

Muž si totiž odnesl zhruba 4,6 kilogramu těžký kámen, jenž obsahoval 2,6 kilogramu zlata. S takovým množstvím nepočítal ani sám nálezce.

Donesl ho Darrenu Kampovi, jenž ve městě Geelong provozuje obchod s potřebami pro zlatokopy. „Takový nález se podaří jednou za život,“ řekl Kamp serveru BBC. A dodal, že muž se původně ptal, zda by mohl dostat deset tisíc australských dolarů (necelých 150 tisíc korun). „A co takhle sto tisíc?“ odpověděl mu Kamp, jenž v tu chvíli ještě netušil, že se dívá pouze na polovinu nálezu. Zlato pak od muže rovnou odkoupil.

Jaká byla nakonec prodejní cena, kupec neuvedl, ale 2,6 kilogramu zlata má podle BBC hodnotu 240 tisíc australských dolarů (téměř 3,5 milionu korun). „Když odcházel, tak říkal, že manželka bude ráda,“ dodal Darren Kamp.

Podobné objevy jsou velmi vzácné, ale na druhou stranu se odhaduje, že se v Austrálii nacházejí největší zásoby zlata na světě. A pochází odtud také mnoho z těch největších zlatých nugetů, které byly kdy nalezeny.

Nizozemský historik našel mimořádně vzácný poklad starý 1000 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám