Hlavní obsah

Armáda mravenců bez potíží uloví i hada

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistovi v okolí Mount Ábú v jižní části státu Rádžasthán na severovýchodě Indie se v půlce září povedlo zachytit ukázku ničivé lovecké síly mravenců. Desítky mravenčích vojáků obklopily malého hada a bez potíží ho během pár minut udolaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mravenci spojili své síly a zdolali hadaVideo: AP

 
Článek

Mravenci při útoku předvedli svou pověstnou schopnost precizní koordinace a urputnosti. Malý had neměl žádnou šanci. Svou kořist pak mravenci stejně koordinovaně odnesli do své kolonie.

Živočichů z řádu mravencovitých je bezpočet druhů a všichni patří k těm nejagresivnějším tvorům na Zemi. Více než dvě stě druhů vykazuje takzvané legionářské chování podle svých nájezdů, během kterých sehraně loví vše živé, na co narazí.

Nájezdů tropických druhů se účastní tisíce jedinců, kteří jsou schopni ulovit až půl miliónu živočichů během jediného dne. Druh kořisti se liší podle druhu mravenců, podzemní mravenci nejčastěji vyhledávají larvy a červy.

Drtivá většina druhů se soustřeďuje na nájezdy do kolonií ostatních mravenců nebo létajícího hmyzu. Obecně ale mravenci nepohrdnou téměř ničím, co se jim ke své smůle připlete do cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám