Hlavní obsah

Archeologové našli v rakouském dole 2200 let starou dětskou botu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečný objev učinili archeologové, kteří zkoumají prastarý důl sloužící k těžbě soli nedaleko Salcburku. V jeho hlubinách se jim podařilo najít 2200 let starou dětskou botu, informoval zpravodajský server Live Science.

Foto: Deutsches Bergbau-Museum Bochum

Dětská bota ze starého solného dolu u Salcburku

Článek

Podle prohlášení Německého hornického muzea (DBM) v Bochumi se bota odpovídající evropské dětské velikosti 30 našla v dole na kamennou sůl, kterou tu lidé těžili už v době železné zhruba od roku 800 před naším letopočtem až do prvního století před naším letopočtem.

„Stav nalezené boty je vynikající,“ uvedl v prohlášení Thomas Stöllner, vedoucí výzkumného oddělení muzea, který výzkum v rakouském Dürrnbergu vede. „Organické materiály se obecně časem rozkládají. Nálezy jako tato dětská bota (…) nabízejí mimořádně vzácný pohled na život horníků doby železné.“

Archeologové dodali, že bota vyrobená z kůže má zachovalý zbytek šněrování ze lnu nebo plátna, což napovídá, jak se upevňovala na nohu. Podle způsobu, jakým je bota vyrobena, pochází asi ze druhého století před naším letopočtem.

Přestože se našla jen jedna bota, její nález naznačuje, že před více než dvěma tisíciletími se v podzemí dolů pohybovaly děti. Muzeum provádí archeologické práce v dole od roku 2001. V blízkosti boty archeologové našli také fragment dřevěné lopaty a zbytky kožešiny se šněrováním, která mohla patřit ke kožešinové kukle.

Archeologové našli v Jeruzalémě dva tisíce let starou účtenku. Je vyrytá do kamene

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám