Hlavní obsah

Animák skutečností: Kojot Vilda honil Ptáka Uličníka

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární seriál Road Runner Show, jehož protagonisty jsou kojot Vilda (v originále Willie E. Coyote) a bezejmenná kukačka, která v češtině dostala přízvisko Pták Uličník, patří k nejslavnějším animovaným seriálům všech dob. Americkému biologovi se nyní povedlo zachytit soupeření těchto dvou zvířat ve skutečném světě.

Ilustrační foto

Článek

Věčné snažení kojota, který chce ulovit kukačku kohoutí, obveselilo od 60. let, kdy seriál vznikl, už miliony lidí po celém světě. Jeho tvůrci, stejně jako třeba tvůrci Toma Jerryho, zobrazili groteskní formou vztah predátor - kořist.

Biologovi Michaelu Boganovi se 10. května podařilo v Arizoně tento vztah mezi dvěma druhy natočit naživo. „Je to opravdové a děje se to právě teď,“ napsal Bogan s nadsázkou k videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Stejně jako v případě seriálu i nyní vyhrála kukačka, na kojota však naštěstí nespadl klavír ani mu v ruce nevybouchl dynamit, jako se to stávalo jeho kreslenému protějšku.

Honička ani nevypadala moc dramaticky. Kojot dobře věděl, že pokud se mu nepodaří kukačku zaskočit, rychlostně na ni nemá, a lovu se tak zúčastnil tak trochu z povinnosti. Navíc ho vyrušoval kdosi třetí, pravděpodobně autor videa.

Peláší rychlostí až 42 kilometrů za hodinu

Kukačky kohoutí a jejich menší příbuzní kukačky zemní jsou v angličtině nazývány „road runners“ (odtud i název seriálu). Obývají pouště a stepi na jihozápadě USA a na severu Mexika. Jde o nesmírně populární zvířata, stát Nové Mexiko má dokonce kukačku kohoutí ve znaku.

Foto: Profimedia.cz

Kukačka kohoutí

Kojoti dobyli Severní Ameriku a teď míří na jih

Koktejl

Jak už jejich anglický název napovídá, kukačky kohoutí tráví většinu času na zemi, vzlétávají jen, když se cítí ohroženy. Na nohou však dokážou vyvinout neuvěřitelnou rychlost - až 42 kilometrů za hodinu.

Živí se většinou hmyzem, ještěrkami nebo pavouky a štíry. Díky své rychlosti jsou však jedny z mála, které loví i chřestýše. Kukačky pak bývají potravou pro mývaly, jestřáby a pochopitelně notoricky známé kojoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám