Hlavní obsah

Santova kancelář ve Finsku by v případě války sloužila jako kryt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SantaPark ve finském městě Rovaniemi každoročně navštíví desetitisíce lidí, aby se mohly setkat a vyfotografovat se Santou Clausem, který tu má oficiální kancelář a je zde přítomen každý den v roce. Místo plné podzemních chodeb má však i jinou, méně vánoční funkci – v případě válečného konfliktu by sloužilo jako protiletecký kryt, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kancelář Santy ve Finsku by v případě války sloužila jako protiletecký krytVideo: Reuters

 
Článek

V jeskynních chodbách vytesaných ve zdejším kopci se nachází Santova pošta, škola elfů, obchody s řemeslnými výrobky a množství dalších turistických a vánočně laděných lákadel.

Ježíška jsme nezastihli. Od polárního kruhu tak promluvil alespoň Santa Claus

Koktejl

Původní účely místa, které se nachází na hranici severního polárního kruhu, jsou však zcela jiné. Je totiž zkonstruováno tak, že by podle Reuters v případě válečného konfliktu dokázalo odolat bombardování nebo chemickému či jadernému útoku a ubytovat až 3600 lidí.

Je vybaveno kempingovými lůžky, lékárničkami, a dokonce i vybavením pro vykopání tunelu zpět na povrch v případě, že se konstrukce zhroutí. Přítomna je zde rovněž studna, zásoby jídla by si však lidé museli obstarat sami. Ani hračky z obchodů se suvenýry by nepřišly nazmar, dětem by pomohly přečkat trýznivé období.

„V případě krize tady budou obyvatelé Rovaniemi chráněni. A pokud přijedou rodiny a budou tu muset být dlouho, budou na dobrém místě, pokud se bavíme o komfortu pro děti,“ řekl agentuře bezpečnostní šéf města Rovaniemi Tapio Hietakangas.

Finsko má 50 tisíc krytů 

Finsko má 1303 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem, které ve čtvrtek 24. února 2022 zahájilo stále trvající invazi na Ukrajinu. V návaznosti na to dosud neutrální země v květnu společně se sousedním Švédskem zahájila vstup do Severoatlantické aliance (NATO).

Švédsko a Finsko podaly žádost o vstup do NATO

Zahraniční

Plány na přijetí Finska a Švédska do NATO podle ruského prezidenta Vladimira Putina sice nejsou problém, pokud by však Severoatlantická aliance chtěla do těchto zemí rozšiřovat vojenskou infrastrukturu, Rusko by dle jeho slov muselo reagovat.

„Pokud jde o expanzi Severoatlantické aliance, ano, je to problém, který je podle mého názoru vytvořen zcela uměle v zahraničněpolitických zájmech Spojených států. Rusko nemá s těmito státy (Švédsko a Finsko) žádné problémy, a proto v tomto smyslu expanze NATO do těchto zemí nepředstavuje hrozbu. Ale rozšíření vojenské infrastruktury v tomto regionu jistě vyvolá naši reakci,“ řekl Putin.

Finsko a Švédsko v NATO? Problém je jen rozšiřování infrastruktury, řekl Putin

Evropa

SantaPark v Rovaniemi je jedním ze zhruba 50 000 krytů, kterými Finsko disponuje. Ve 40. letech minulého století bylo v severské zemi zákonem nařízeno postavit jeden kryt pod každým bytovým domem. To se stalo v návaznosti na dva vojenské konflikty se Sovětským svazem během 2. světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám