Hlavní obsah

Americký vojenský kamion strhl v Salcburku trolej. Město spustilo velké policejní manévry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevídané bezpečnostní manévry včetně uzávěry krizového místa v okruhu 500 metrů zažil Salcburk poté, co kamion americké armády naložený municí uvázl v podjezdu dálnice, kde strhnul trolej. A protože nebylo jasné, co kamion veze, musela policie musela okamžitě zastavit provoz na ohroženém úseku klíčové rakouské dálnice A1, kde se vytvořily kilometrové fronty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Heute.at se incident odehrál v pondělí odpoledne. Řidič vozidla špatně odhadl výšku podjezdu a zavadil o elektrické vedení pro trolejbusy. V tu chvíli kamion nemohl ani vpřed, ani zpátky.

Šlo o vozidlo, které se přesouvalo ze Slovinska do Německa přes neutrální Rakousko, k čemuž mělo od úřadů alpské republiky souhlas.

Proč řidič sjel do města a s dalším vozidlem nepokračoval rovnou do Německa, kde se má účastnit cvičení Severoatlantické aliance (NATO), není jasné.

Jeden svědek události uvedl, že po příjezdu fotoreportérů se na místě odehrávaly kuriózní scény. „Řidiči zřejmě neměli moc zkušeností s řízením kamionu. A po incidentu ihned svlékli uniformy a snažili se bránit lidem ve fotografování,“ řekl deníku Bild, který v reportáži psal o „výjimečném stavu v Salcburku“.

Rozuzlení přišlo až večer, kdy policejní specialisté bez dalšího upřesnění oznámili, že náklad kamionu uložený ve dvou kontejnerech „nepředstavuje žádné nebezpečí“. Lehce poškozené vozidlo tak mohlo z podjezdu vyjet a pokračovat v cestě.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn. Vznikly ale škody na elektrickém vedení, což některá média komentovala slovy, že „město Salcburk posílá americkému prezidentovi Joeu Bidenovi účet“.

Ihned se také ozvali skalní stoupenci rakouské neutrality s tím, že vozidla cizích armád nemají v alpské republice co pohledávat. „Přijde čas, kdy se budete zodpovídat z toho, že jste pošlapali neutralitu. Už si chladím lahev šampaňského,“ napsal na sociální síti X jeden z nich.

Mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer to ale odmítl s tím, že Američané měli pro tranzit povolení, jak to umožnuje příslušný zákon z roku 2001.

Řidič škrtl o trolej, pneumatiky explodovaly, kameny létaly

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám