Hlavní obsah

Americký kongresman hlasoval proti gay svatbám, za tři dny šel na synovu

Republikánský kongresman Glenn Thompson minulý týden hlasoval ve Sněmovně reprezentantů USA proti uzákonění manželství homosexuálů. Za tři dny se však zúčastnil gay svatby vlastního syna. Zákon o stejnopohlavních sňatcích ještě čeká hlasování v Senátu, než vejde v platnost.

Foto: Profimedia.cz

Kongresman Glenn Thompson za Pensylvánii

Článek

Nejvyšší soud USA zaručil práva na sňatky homosexuálů v roce 2015 rozsudkem v případě Obergefell vs. Hodges. Demokraté se ale obávají, že by jej mohl Nejvyšší soud zrušit podobně jako v případě práv na potrat letos v červnu. Proto se jej nyní Demokratická strana snaží uzákonit na federální úrovni, aby i po zrušení rozsudku mohli homosexuálové vstupovat do manželství. Zákon musí projít jak Sněmovnou reprezentantů, tak Senátem.

„Kongresman a paní Thompsonová s nadšením v pátek oslavili svatbu svého syna, který začal novou kapitolu svého života,“ uvedla tisková mluvčí kongresmana pro server NBC News. Dodala, že nového zetě s radostí přijali do rodiny. Účast kongresmana Thompsona potvrdil serveru i jeho syn, který řekl, že si vzal „lásku svého života“.

Zákaz potratů stopli v dalších státech USA

Zahraniční

Podle americké agentury Gallup uzákonění sňatků homosexuálů v USA podporuje 71 procent populace. Pro schválení zákona musí kromě všech demokratů hlasovat alespoň 10 republikánů, pět z nich už svou podporu deklarovalo.

Americká sněmovna schválila zákon, jenž má chránit sňatky homosexuálů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám