Hlavní obsah

Amerického astronauta, který se zranil na kole, nahradí vesmírný rekordman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Amerického astronauta Tima Kopru, který kvůli zlomenině pánve nebude moci letět na plánovanou misi do vesmíru, nahradí jeho kolega Steve Bowen. Ten se jako první astronaut v historii zúčastní dvou po sobě následujících misí. Zároveň je mužem, který byl do posádky zařazen nejkratší dobu před odletem.

Foto: Profimedia.cz

Raketoplán Discovery

Článek

Sedmačtyřicetiletý Kopra přišel o možnost letět do vesmíru kvůli pádu z kola, při němž utrpěl zlomeninu pánve. Jeho léčba by měla trvat několik týdnů, takže jeho místo ve vesmírné lodi zaujme Steve Bowen. Mise by podle plánů měla začít 24. února.

Kopra, plukovník americké armády ve výslužbě, si ale nemusí rvát vlasy z hlavy. Ve vesmíru už byl dvakrát a na Mezinárodní vesmírné stanici dokonce pobýval dva měsíce.

Let raketoplánu Discovery byl původně plánován na 5. listopadu 2010, ale už byl dvakrát odložen. Poprvé kvůli úniku plynu při tankování, podruhé kvůli trhlinám na vnějších podporách nádrží na palivo. Jak připomíná list Patriot Ledger, půjde o jeden ze dvou letů, které Discovery ještě vykoná předtím, než v červnu 2011 celý program raketoplánů skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám