Hlavní obsah

Američan má kvůli špatným zákonům 150 dětí

Washington DC

Ve většině zemí Evropy smí jeden dárce spermatu zplodit maximálně deset dětí. Limity existují proto, aby se příliš nešířily geny jednoho člověka a aby se minimalizovalo riziko, že se spolu potkají biologičtí sourozenci, kteří by mohli spáchat incest. V USA ale žádný početní limit pro donory nemají. A jedna Američanka, která využila darovaného spermatu, začala pátrat po sourozencích svého dítěte a zjistila, že jich je minimálně 150.

Foto: Profimedia.cz

Spermabanky budou v USA nyní pod lepším dohledem. Ilustrační foto.

Článek

Osmačtyřicetiletá Cynthia Dailyová využila amerického registru sourozenců pocházejících z darovaného spermatu, aby zjistila, kolik dětí v USA bude mít polovinu genů stejných jako její dítě. A číslo ji vyděsilo. Případ zajímá zdravotníky i politiky, neboť je jen jedním z mnoha.

Spermabanky jsou teď obviňovány z toho, že prodávají sperma „vysoce kvalitních“ mužů, aby na něm vydělaly. Přitom ale zvyšují riziko šíření genetických chorob a také zvyšují riziko možného incestu.

„Spermabanky vám řeknou, že semeno putuje do celého světa, takže není šance, že by se sourozenci potkali a mohli mít incest… Ten dárce, který je otcem 150 dětí, je největším případem, o němž zatím víme. Je ale jasné, že bude mít ještě více dětí,“ tvrdí Wendy Kramerová z registru sourozenců pocházejících z darovaného spermatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám