Hlavní obsah

Aktivistka se roky hlásila k původním obyvatelům Ameriky, přitom má předky v Evropě

Kay LeClaireová dosud patřila ke vcelku viditelným představitelům hnutí původních amerických obyvatel, ale ukázalo se, že je to ve skutečnosti běloška a předky má v Evropě. Skuteční původní obyvatelé to považují za zneužití jejich kultury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kay LeClaireová byla spoluzakladatelkou platformy giige, která sdružuje umělce z queer komunity a z řad původních obyvatel Ameriky. Vystupovala pod indiánským jménem Nibiiwakamigkwe a také se identifikovala jako „člověk dvou duší“, což je termín, který mnoho původních obyvatel používá k popisu nebinární osobnosti (tento termín vznikl jako pan-indiánské slovo v 90. letech minulého století. Řada původních amerických kultur ale přistupuje k genderu různě).

LeClaireová byla v hnutí původních obyvatel poměrně aktivní a na základě toho získala několik stipendií a grantů, angažovala se v různých organizacích původních obyvatel, měla několik výstav a často také vystupovala s různými přednáškami.

A právě přednáška na téma feminismu mezi původními obyvateli se jí stala „osudnou“. Reklamy na tuto akci si totiž na sociálních sítích všiml uživatel z komunity původních obyvatel, jenž vystupuje pod přezdívkou AdvancedSmite.

„Zaujalo nás odžibwejské jméno Nibiiwakamigkwe, protože to je něco, co se používá jen při obřadech nebo mezi lidmi, kteří jsou Odžibwejové nebo jsou součástí vaší komunity,“ napsal AdvancedSmite webu Madison365.

Začal tedy pátrat v internetových zdrojích a zjistil, že LeClaireová má ve skutečnosti německé, švédské a frankokanadské kořeny. Sama se ovšem veřejně hlásila ke kmenům Métisů, Oneidů, Anišinabů a Irokézů a také tvrdila, že má i kubánské a židovské předky. Podezřelá byla také skutečnost, že na facebookovém profilu o sobě psala, že je běloška.

Mitič víří válečné bubny. Indián zůstane indiánem

Koktejl

AdvancedSmite vedle toho například zjistil i to, že LeClaireová absolvovala Hamiltonovu střední školu ve městě Sussex ve Wisconsinu nebo že studovala na Wisconsinské univerzitě. Kompletní výsledky svého pátrání včetně zdrojů, ze kterých čerpal, pak zveřejnil ve fóru na webu NAFPS, jejž provozují aktivisté z řad původních obyvatel.

Vinna ve všech bodech

LeClaireová odmítla odpovědět na dotazy médií, ale své pochybení zjevně uznává. Zaslala totiž vyjádření, v němž se mimo jiné píše: „Momentálně to znamená, že již nebudu používat odžibwejské jméno, které jsem dostala, a stahuji se ze všech komunitních pozic, projektů i grantů a nové už hledat nebudu.“

Také dodala, že vrátí všechny předměty, které mají vztah ke kultuře původních národů. „Pokud to bude možné, vrátím je zpět lidem, kteří je vyrobili nebo mi je dali, nebo je dám jinam podle toho, jak to určí členové komunity,“ upřesňuje.

Odhalení jedné podvodnice není vyřešením problému. AdvancedSmite totiž upozorňuje, že nešlo o ojedinělý případ. „Jde o dlouhodobý problém,“ napsal webu Madison365 a vysvětlil, že lidé, kteří se falešně hlásí k dědictví původních obyvatel, to říkají i svým dětem, čímž se tato lež může přenášet po generace.

„Je to boj o naši budoucnost a identitu,“ uzavírá AdvancedSmite.

Indiánovi u soudu proti státu pomohla smlouva z 19. století

Koktejl

Reklama

Související témata:
Původní obyvatelé

Výběr článků

Načítám