Hlavní obsah

Mitič víří válečné bubny. Indián zůstane indiánem

Gojko Mitič (81) se opět vydává na válečnou stezku. Tentokrát však indiánského náčelníka z filmů natočených v NDR nerozčiluje bílý muž, ale bílá žena. Přesněji: profesorka Susan Arndtová (54), kulturoložka z univerzity v Bayreuthu.

Foto: Profimedia.cz

Gojko Mitič mnoho let představoval roli Vinnetoua na festivalu v německém Bad Segebergu.

Článek

Právě vydala knihu, která má odkaz Karla Maye poslat do věčných lovišť. „Slova jako indián, náčelník, kmen, Divoký západ by už neměla být součástí našeho jazykového úzu. Při slově indián se mi vybaví koloniální minulost, polonazí lidé, ponížení. Tato degradace vyjádřená termíny musí konečně přestat!“ napsala.

„Vinnetou z Východu“ je pobouřen. „Myslím, že tato diskuse je nesmysl. Nevím, co se těm bláznům na univerzitách honí hlavou. Vždycky budu říkat indiáni!“ svěřil se listu Bild.

„Karl May se postavil na stranu týraných lidí, z nichž někteří dodnes žijí v rezervacích,“ říká hvězda východoněmeckých studií DEFA. „Nový termín jim nikdy nepomůže!“

Srb Gojko Mitič byl v 70. letech velkou filmovou hvězdou východní Evropy. Hrál především ve filmech s indiánskou tematikou, které se natáčely ve východním Německu. Například ve filmu Synové Velké medvědice nebo Náčelník Velký had. V nové verzi Vinnetoua z roku 2016 hraje náčelníka Inču-čunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám