Hlavní obsah

A kde je Angela? Na Mayovou v Berlíně nikdo nečekal

Novinky, nčs

Zvláštní chvilku zažila v úterý britská premiérka Theresa Mayová v Berlíně, kam přijela jednat s kancléřkou Angelou Merkelovou o brexitu. Když jí otevřeli dveře a vystoupila na červený koberec, nikdo na ni nečekal. Na vině bylo zřejmě špatné načasování příjezdu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mayová přijela na schůzku s Merkelovou moc brzo, musela na ni čekatVideo: Reuters

 
Článek

Mayová před berlínské kancléřství dorazila v černé limuzíně zhruba o tři minuty dřív, než se předpokládalo. Objektivy čekajících fotografů se okamžitě daly do práce, setkání však něco chybělo.

Na červeném koberci na premiérku nikdo nečekal, jak bývá při podobných návštěvách zvykem. Mayová tak mezi fotografy prošla sama a se svým doprovodem počkala na Merkelovou ve vstupní hale kancléřství, kde se už po chvíli čekání obě ženy setkaly.

Následně pak spolu vyšly ven, čímž trochu překvapily fotografy, kteří mezitím už opustili svoje pozice. Po krátkém zapózování se mohly naplno věnovat naplánovaným rozhovorům o brexitu.

Mayová se snaží dotáhnout do konce odchod Británie z EU, o němž rozhodli Britové v referendu v roce 2016. Kromě schůzky s Merkelovou měla v úterý na programu i jednání s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem.

Foto: Reuters

Mayová přijela na schůzku s Merkelovou moc brzo, musela na ni čekat

Rozvodovou dohodu, kterou Mayová s EU vyjednala, neschválil britský parlament. Hrozí tak odchod země bez dohody, takzvaný tvrdý brexit, s nímž však hrozí potenciálních škody a pro který není ani premiérka, ani většina britských poslanců. Dojít by k němu mohlo už tento týden, Mayová proto požádala EU o odklad data brexitu.

Ve středu se v Bruselu koná summit EU, na němž by měli prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie o žádosti Británie rozhodnout.

Anketa

Měla by podle vás Velká Británie zrušit brexit?
Ano
61 %
Ne
39 %
Celkem hlasovalo 6668 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám