Hlavní obsah

88? To umřel táta. Kontroverzní tetování hatí populární reality show

Novinky, Jakub Štěpánek, drk
Aktualizováno

Historický kanál televizní stanice Sky stáhl připravovanou reality show, ve které mají soutěžit nejlepší truhláři z Velké Británie. Důvodem je televizní upoutávka, ve které vystoupil jistý Darren Lumsden s potetovaným obličejem. A právě jedno z tetování rozpoutalo diskusi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tesař z Bristolu Lumsden má potetovanou prakticky celou hlavu a na tváři má číslo 88. Právě číslo pobouřilo některé uživatele sociálních sítí, protože ho používají jako symbol neonacisté.

Písmeno H je totiž osmým písmenem v abecedě, dvě osmičky mají skrývat nacistický pozdrav „Heil Hitler”.

Lumsden však takovou spojitost důrazně popírá. Tvrdí, že jeho „osmdesátosmička” má spojitost s rokem úmrtí jeho otce, který zemřel právě v roce 1988.

Kotleba dostal za propagaci nacismu čtyři roky

Evropa

„Darrenova tetování označují významné události v jeho životě a nemají vůbec žádný politický či ideologický význam,” uvedla nejdříve stanice Sky, která údajně provedla důkladnou prověrku vystupujících.

Britskému deníku Daily Mail se ale údajně zesnulý otec přihlásil. „Vždyť tu stále jsem, ne? Mám se čile k světu, takže asi mrtvý nejsem,“ uvedl šestašedesátiletý Trevor Lumsden. Svého syna podle svých slov už několik let neviděl a o jeho tetováních, ani o televizní soutěži nevěděl. Poté, co utrpěl nehodu na motorce trpí ztrátou krátkodobé paměti.

Televize se od jakýchkoliv projevů nenávisti distancovala.

Když se ale později začaly objevovat i reakce na další tetování, která má Lumsden na svém těle – třeba spojení čísel 16 a 23 si lidé vykládali jako zkratku pro „white power”, tedy „bílou sílu” – stanice už zareagovala, medailonek bristolského truhláře stáhla a rozhodla se zatím další epizody nevysílat.

Nechte si odstranit tetování, nařídily úřady taxikářům v čínském městě

Koktejl

Zůstalo tak u jediného odvysílaného dílu. Další podrobnosti o tetováních soutěžícího bude Sky zkoumat, informoval The Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám