Hlavní obsah

Nechte si odstranit tetování, nařídily úřady taxikářům v čínském městě

Novinky, Michael Švarc

Taxikáři v čínském městě Lan-čou dostali v srpnu netradiční příkaz. V případě, že mají tetování, musejí si ho nechat odstranit, protože prý na ženy a děti působí nekomfortně. Podle některých řidičů jde o diskriminaci, není navíc jasné, jak chtějí orgány něco takového vymáhat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snaha úřadů je podle serveru Independent součástí kampaně, která má zlepšit image lokálních taxikářů. Ti se však nařízení brání. „Když žádáme o licenci, musíme dokládat, že nemáme žádné záznamy v trestním rejstříku. Tetování z nás nedělá zloduchy a kriminálníky,“ cituje server Independent jednoho z řidičů, který však nebyl jmenován.

Doplnil, že odstranění tetování je bolestivé a nákladné, proces navíc vyžaduje hned několik opakovaných zákroků laserem. Zůstat po něm mohou jizvy nebo i vybledlá barva na kůži.

Dopravní úřady města Lan-čou ze svého požadavku ovšem neustoupily. Uvedly, že potetovaní řidiči mohou působit stres některým pasažérům, zejména ženám a dětem, aniž by něco takového podložily důkazy. Není jasné, jak chtějí orgány na řidičích odstranění tetování vymáhat ani zda si ho musejí taxikáři platit sami.

V Číně je údajně trend tetování na vzestupu, zejména u mladé generace. V zemi se proto opětovně na toto téma rozhořela vášnivá debata, protože mnozí ozdoby na těle považují ještě za symbol kriminálních živlů. Kultura tetování je v Číně totiž poměrně nová, podle serveru Independent získává na popularitě teprve od olympijských her v Pekingu v roce 2008.

Nový domov. Dvě zachráněné běluhy z Číny už plavou v celé islandské rezervaci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám