Hlavní obsah

Jak vyčistit troubu? Pomůže chemie, ale i ocet nebo soda

Trouba je spotřebič, který se v mnoha domácnostech používá každodenně. Není proto divu, že přes usazenou mastnotu na dvířkách často téměř není vidět dovnitř. Zbavit se připáleného tuku a zbytků jídla stojí spoustu úsilí. Přečtěte si pár praktických rad, díky kterým snad čištění trouby již nebude taková dřina.

Foto: Envato Elements

Zbavit se připáleného tuku a zbytků jídla stojí spoustu úsilí.

Článek

Pěkný vzhled není jediným důvodem k čištění pečicí trouby. Připáleniny totiž brání rovnoměrnému ohřevu a vy tak spotřebováváte více energie. Navíc můžete pokrm z trouby vytáhnout místy nedopečený. Nejenže tedy špinavá trouba kazí estetický dojem z celé kuchyně, ale zasahuje také do peněz a správné funkčnosti.

Prevence

Prevence je důležitým faktorem, který pomáhá udržet troubu čistou a díky němuž vás nebude čištění stát tolik úsilí a námahy. Budete-li troubu čistit častěji, klidně po každém pečení, nesedřete si ruce. Čím je totiž špína v troubě déle, tím více se připéká a následně se mnohem hůře čistí. Stačí ji ještě za tepla umýt vodou s trochou saponátu či citrónu.

Je ale jasné, že to se nechce ani těm nejpoctivějším z nás. Nemusíte se obávat, i té nejpřipečenější špíny a mastnoty se pomocí těch správných produktů a postupů dokážete zbavit.

Babské rady, aneb jde to i bez chemie

Babské rady jsou jednoduché, ekologické, osvědčené, a především také levné a dostupné. Typickými pomocníky jsou ocet a jedlá soda, ale nezklame vás ani citron či prášek do pečiva.

Ocet

  • Jednoduše se zvládnete zbavit mastnoty a usazenin pomocí octa. Namočte v něm hadr a vnitřek trouby s ním potřete. Máte-li tu možnost, můžete ocet také nalít do rozprašovače a vnitřek trouby včetně dvířek postříkat. Následně troubu rozehřejte zhruba na 150 °C a ocet se o mastnotu a nečistoty postará. Poté stačí jen nechat zchladnout a setřít suchým hadříkem.
  • Další možností je smíchat v pekáči šálek octa s litrem vody a vložit na 30 minut do trouby rozehřáté zhruba na 150 °C, aby se mastnota a usazeniny uvolnily. Po vychladnutí pak troubu snadno vyčistíte a zbavíte se zápachu.

Jedlá soda

  • Jako výborný čisticí prostředek poslouží také jedlá soda. Připravte si jednoduchou pastu smícháním jedlé sody se stejným množství citronové šťávy a naneste ji na vnitřek trouby včetně skleněných dvířek. Nejspíš se vám budou hodit gumové rukavice. Pastu nechte působit přes noc a ráno ji stačí navlhčeným hadříkem setřít.

Voda s citronem

  • Na čerstvé připáleniny a mastnotu se skvěle hodí citron. Stačí nalít malé množství citronové šťávy do pekáčku či zapékací misky s horkou vodou. Přidat můžete i vymačkaný zbytek dužiny a nemáte-li citron vcelku, postačí i koupený koncentrát. Troubu předehřejte na 160 °C a nádobku se směsí do ní vložte. V troubě by se měla začít tvořit pára a zhruba po 15 minutách ji již můžete vypnout, ale ponechte ji zavřenou. Uvolněnou mastnotu a zbytky jídla pak jednoduše setřete hadříkem či houbičkou, ideálně ještě za tepla, poté co trouba trochu vychladne. Citron vás navíc zbaví zápachu. Můžete ho také rozpůlit a použít místo houbičky.

Kypřící prášek do pečiva

  • O mastné a špinavé sklo se postará i prášek do pečiva. Jednou možností je vytvořit pastu z pytlíku kypřícího prášku a vlažné až teplé vody. Tu pak rozetřete po dvířkách a nechte zhruba půl hodiny působit. Poté stačí sklo důkladně dočistit houbičkou.
  • Druhou možností je směs octa, prášku do pečiva a soli. Smíchejte zhruba 100 mililitrů octa s jedním sáčkem prášku do pečiva a přidejte špetku soli. Počkejte, než prášek vyšumí. Směs naneste na sklo a rozetřete. Nechte zhruba 45 minut působit. Nakonec opět stačí setřít houbičkou a omýt vodou.

Chemické prostředky na čištění trouby

Pokud jsou nečistoty v troubě již příliš připečené a nedaří se vám je odstranit přírodní cestou, nezoufejte. Existují samozřejmě i účinnější chemické přípravky.

Při používání těchto prostředků je ovšem důležité řídit se určitými pravidly. Používejte při nanášení přípravků rukavice a nevdechujte výpary. Je-li vaše trouba horkovzdušná, vyhněte se zadní části kolem ventilátoru. Nezapomeňte také troubu důkladně vymýt mokrým hadrem či houbičkou, aby v ní nezůstaly žádné zbytky čisticích prostředků.

Samočisticí trouby

Moderní vychytávku představují trouby se samočisticí funkcí, které vám značně usnadní námahu. Tyto trouby disponují nepřilnavým povrchem a to, co se přeci jen přichytí, spálí pomocí velmi vysoké teploty.

Prvním způsobem čištění je pyrolýza, kdy na konci pečení pomocí tlačítka nastavíte teplotu uvnitř trouby na 500 °C a nečistoty tak spálíte na prach, který poté stačí vymést. Druhou možnost představuje katalýza. Stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jehož póry pohlcují tuky a nečistoty. Při pečení na 200 °C se promění na páru, čímž dojde k jejich odstranění.

Související témata:

Výběr článků

Načítám