Článek
Proč má odvápnění smysl
Rychlovarná konvice se postupem času zanáší vodním kamenem, zvláště pak pokud máte doma tvrdší vodu. Když je konvice zanesená, ohřev vody trvá déle a spotřeba energie je tedy vyšší. Vodní kámen navíc může konvici nevratně poškodit a jeho kusy, které filtr nezachytí, se mohou objevit i ve vašem šálku čaje.
I když jste přesvědčeni, že se vás problém s vodním kamenem netýká, měli byste rychlovarnou konvici jednou za čas vyčistit. Omezíte tak tvorbu bakterií a prodloužíte životnost konvice. Kromě čištění můžete usazování vodního kamene předejít také vyléváním zbytku nevyužité vody z konvice.
Jak snadno vyčistit konvici bez chemie
Kyselina citronová
- Účinným a šetrným přípravkem na odvápnění je obyčejná kyselina citronová. Stačí jedna polévková lžíce prášku na 1 litr vody. Roztok v konvici uvařte a nechte několik minut působit. Poté jej vylijte, konvici propláchněte a nechte provařit čistou vodou.
Jedlá soda
- S odvápněním konvice může pomoct také běžná jedlá soda, která představuje velmi šetrný způsob čištění. Jednu lžičku sody rozpusťte ve 2 – 3 lžicích vody a nechte na dně konvice působit, ideálně přes noc pro nejlepší výsledky. Poté do konvice dolijte zhruba půl litru vody a vše svařte. Houbičkou odstraňte zbytky vodního kamene a konvici vypláchněte a znovu v ní provařte pouze vodu.
Ocet
- Rychlou pomoc při odstranění vodního kamene představuje ocet. Do rychlovarné konvice nalijte ocet a vodu v poměru 1:1 a přiveďte k varu. Po vypnutí nechte zhruba 20 minut působit a poté konvici důkladně propláchněte a nechte znovu vyvařit jen s vodou. Před tímto způsobem ovšem odborníci varují, jelikož ocet je velmi agresivní a může tak poškodit antikorozní povrch topných spirál na dně konvice.
Citron
- Podobný způsob představuje citron, který v kuchyni najde snad každý. Do konvice dejte citrony nakrájené na plátky společně s citronovou šťávou. Vše zalijte vodou, přiveďte k varu a po vypnutí nechte zhruba hodinu působit. Poté konvici stačí pouze umýt a vypláchnout studenou vodou. Tento způsob ovšem není tak účinný a nehodí se tedy na čištění velmi zanesených konvic.
Speciální odvápňovače
Máte-li vodu opravdu tvrdou a přírodní způsoby nezabírají, můžete vyzkoušet chemický odvápňovač, který se používá také na čištění kávovarů. Existují jak ve formě roztoku, tak i tablet a jejich použití je velmi jednoduché, stačí se řídit přiloženým návodem.
Filtrační konvice aneb na prevenci záleží
Filtrační konvice představují spíše formu prevence než údržby. Budete-li vodu do rychlovarné konvice nejprve filtrovat, výrazně zpomalíte zanesení vodním kamenem. Filtrační konvice také zlepšují chuť vody a odstraňují zápach chlóru.


