Hlavní obsah

„Život bez Facebooku je fantastický.“ Evropští politici se výhrůžek Zuckerberga nelekli

Společnost Meta Platforms, jejímž zakladatelem a šéfem je Mark Zuckerberg, zkraje týdne pohrozila, že kvůli sporům o uchovávání dat uživatelů přestane v Evropě nabízet své služby – především tedy sociální síť Facebook a Instagram. Na to již reagovali první evropští politici, kteří si z výhrůžek evidentně vůbec nic nedělají.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při středečním slyšení v americkém Kongresu

Článek

„Hackeři mě připravili na čtyři roky o mé účty na Facebooku i Twitteru. Přiznám se, že můj život bez sociálních sítí byl jednoduše fantastický,“ prohlásil německý ministr hospodářství a vicekancléř Robert Habeck v reakci na zprávu o tom, že by Facebook a Instagram mohly v Evropě skončit.

Podobně celou záležitost vidí také francouzský ministr financí Bruno Le Maire. „S Facebookem se nám žije velmi dobře, ale bez něj by se nám žilo také velmi dobře,“ citoval ministra server 9to5Mac.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

„Velké technologické společnosti musí chápat, že evropský kontinent je suverénní a že bude vzdorovat. Evropská unie má tak velký vnitřní trh a takovou ekonomickou sílu, že pokud budeme postupovat jednotně, nenecháme se něčím takovým zastrašit,“ dodal Le Maire.

Agentura Reuters připomněla, že hrozby Zuckerberga nemusí být vůbec plané. Před rokem totiž jeho podnik zablokoval Australanům na Facebooku sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu. Šlo o reakci na chystaný zákon, který má přimět digitální platformy platit mediálním domům za využívání jejich zpravodajského obsahu.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Německý ministr hospodářství a vicekancléř Robert Habeck

Po dohodě s vládou ale už po pár dnech vrátil Facebook vše do původního stavu. A to i přesto, že byl nakonec zákon o platbách médiím schválen.

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Internet a PC

Boj o uživatelská data

Uživatelská data jsou hlavním zdrojem příjmů firmy. Právě díky nim totiž dovede Facebook, Instagram a další služby sledovat chování lidí na síti a přesně na ně cílit reklamy inzerentů. Své „digitální zlato“ v podobě uživatelských dat tedy chce mít Zuckerberg zcela pod kontrolou, což ale může být na území jiného státu značně problematické, byť se bavíme o demokratických zemích Evropy.

EU totiž dlouhodobě tlačí na co nejtransparentnější pravidla pro ochranu osobních údajů, kvůli čemuž bylo už v polovině roku 2018 přijato Obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé pod zkratkou GDPR.

Zrušíme Facebook a Instagram Evropanům, varoval Zuckerberg

Internet a PC

Odesílání dat evropských uživatelů do USA je v rozporu s GDPR. Soudní dvůr Evropské unie již v červenci 2020 označil za neplatnou dohodu EU a Spojených států, podle které mohly firmy předávat osobní údaje evropských uživatelů do Spojených států.

To se pochopitelně netýká pouze společnosti Meta Platforms, ale také dalších firem, které pracují s daty evropských uživatelů mimo náš kontinent. Hlavní důvod, proč Zuckerberg vyhrožuje odchodem z Evropy, je tedy zřejmý.

„Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě, včetně Facebooku a Instagramu,“ stojí ve zveřejněné zprávě společnosti Meta Platforms pro americkou komisi pro cenné papíry.

Anketa

Hrají ve vašem životě sociální sítě významnou roli?
Ano
9,5 %
Ne
90,5 %
Celkem hlasovalo 20621 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám