Hlavní obsah

Z vězení do čela Samsungu. I Če-jong byl jmenován ředitelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl oficiálně jmenován výkonným předsedou společnosti. Podle agentury Reuters tento symbolický krok znamená, že nejhodnotnější jihokorejskou firmu nyní oficiálně povede třetí generace rodiny jejích zakladatelů.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

I Če-jong

Článek

I Če-jong, který byl v roce 2017 odsouzen za úplatkářství a zpronevěru, dostal v srpnu prezidentskou milost. Podle tehdejšího prohlášení jihokorejského ministerstva spravedlnosti je zapotřebí, aby tento podnikatel pomohl zemi překonat „národní ekonomickou krizi“.

Hospodářství čtvrté největší asijské ekonomiky se potýká s rostoucí inflací, klesající poptávkou a spotřebitelskými výdaji.

I Če-jong již dříve rozhodnutí vlády uvítal a zavázal se pomoci „soustavnými investicemi a vytvářením pracovních míst“. Analytici po jeho návratu do vedení společnosti očekávají odsouhlasení velkých investic a projektů. Bez milosti by ale na dědice Samsungu platila pracovní omezení.

Dědic Samsungu dostal milost, aby pomohl překonat ekonomickou krizi

Zahraniční

Samsung je největším konglomerátem v Jižní Koreji, jeho klíčovou součástí je výrobce elektroniky Samsung Electronics. Čtyřiapadesátiletý I Če-jong je od roku 2012 místopředsedou představenstva této společnosti.

Nynější změna podle analytiků odráží roli, kterou I Če-jong zastával od roku 2014, kdy byl hospitalizován jeho otec, předseda skupiny Samsung I Kun-hi. Ten zemřel v roce 2020.

Dědic Samsungu jde na 2,5 roku do vězení za korupci

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám