Hlavní obsah

Výrobci LCD obrazovek zaplatí kvůli kartelu 11 miliard korun

Sedm asijských výrobců obrazovek z tekutých krystalů (LCD) podezřelých z cenového kartelu ve Spojených státech se dohodlo, že za urovnání kauzy zaplatí 553 miliónů dolarů (10,9 miliardy Kč). Mezi obviněnými jsou například Samsung Electronics a Sharp. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudních dokumentů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Firmy z Japonska, Koreje a Tchaj-wanu se podle obvinění domlouvaly v letech 1999 až 2006 na cenách a potlačovaly konkurenci na trhu s LCD obrazovkami pro televizory, počítačové monitory a notebooky. Samsung zaplatí 240 miliónů dolarů a Sharp 115,5 miliónů dolarů. Dohodu o urovnání ještě musí schválit soud.

Společnosti podle soudních dokumentů souhlasily rovněž s tím, že zavedou programy pro dodržování antimonopolních pravidel v oblasti cenové politiky a výroby LCD obrazovek.

Úřady v Japonsku, Koreji, Evropské unii a USA v prosinci 2006 odhalily, že vyšetřují podezření z antimonopolního chování mezi výrobci LCD obrazovek. Mnoho firem a jejich manažerů bylo od té doby shledáno vinnými z porušování antimonopolních zákonů a na pokutách již zaplatili více než 890 miliónů USD.

Kromě Samsungu a Sharpu jde o společnosti Chimei Innolux Corp., Chunghwa Picture Tubes Ltd., Epson Imaging Devices Corp., HannStar Display Corp. a Hitachi Displays Ltd. Další tři obžalované firmy, AU Optronics Corp., LG Display a Toshiba Corp., se na urovnání ještě nedohodly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám