Hlavní obsah

Volejte mobilem přes internet s minimálními náklady

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motorola společně s firmou Skype, která patří mezi přední společnosti umožňující levné volání po internetové síti, vyvinuly nové mobily řady "Skype Ready". Ty umožňují velmi levné volání přes internetovou síť.

Foto: Alena Zavoralová

Rodná světnička Bohuslava Martinů

Článek

Mobilní telefony vybavené "Skype ready" vlastností znamenají další průlom v komunikaci, neboť za předpokladu, že se budou nacházet v dosahu internetového připojení (například pomocí WLAN nebo GPRS), umožní uživateli uskutečnit vysoce levné hovory na velmi dlouhé vzdálenosti.

VoIP (Voice over IP) je služba přenosu hlasu po internetu, která vychází z možností IP protokolu. Technologie tak operátorům dovoluje poskytovat hlasové služby svým zákazníkům bez toho, že by museli budovat další kabelové přípojky. Protože je v současnosti velmi snadné přistupovat na internetovou síť i bezdrátově, dá se v brzké době očekávat, že spousta zákazníků raději využije GPRS/EDGE a jiné služby, které jim dovolí levně telefonovat, než by využívali klasických tarifů.

Motorola a Skype však určité problémy vidí v některých zemích EU, kde jsou cenové tarify za užití GPRS přenosu stále velmi vysoké a výhody "Skype" mobilního volání mohou o něco snižovat. Jejich obavy jsou poměrně oprávněné - Eurotel si například za tarif Eurotel Data Nonstop účtuje 699 Kč bez DPH měsíčně.

Anketa: Myslíte si, že jsou ceny v ČR za mobilní internetové připojení nadsazené?

"Technologie Voice over IP udělá komunikaci velmi jednoduchou, vysoce mobilní a snadno přístupnou, zákazníci ji využijí kdekoli - doma, v práci, v autě či kdekoli po celém světě, kde je dostupné připojení k internetu," řekl Liz Altman, obchodní viceprezident společnosti Motorola.

Motorola a její "Skype Ready" produkty budou dostupné v průběhu první poloviny roku 2005.

Skype je společností, která pomocí internetového připojení svým uživatelům zprostředkovává velmi levné telefonní hovory či přenos zpráv. K dnešnímu dni má Skype okolo 25 miliónů registrovaných uživatelů.

Anketa

Myslíte si, že jsou ceny v ČR za mobilní internetové připojení nadsazené?
Určitě ano
94,2 %
Spíše ano
2,8 %
Spíše ne
1,5 %
Ne, jsou minimální
1,5 %
Celkem hlasovalo 1023 čtenářů.

Jak zdarma volat přes Skype

  • ze stránek společnosti Skype si stáhněte instalační balíček pro váš operační systém (Windows, Linux, Mac OS X, Windows Mobile 2003)
  • pro Windows a Linux byste měli mít 400MHz procesor, v případě Mac OS X pak G3/G4
  • 128MB RAM a více
  • mikrofon
  • Internetové připojení s minimální rychlostí 33,6 Kbps

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám