Hlavní obsah

Velké sociální sítě se připravují na volby v USA, zásadní novinky ale nepřináší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velké sociální sítě s blížícími se volbami do amerického Kongresu a do státních institucí zavádí opatření namířená proti šíření dezinformací o způsobu či výsledcích hlasování. Letos se k těmto snahám připojuje i platforma na sdílení krátkých videí TikTok, která přebírá některé strategie konkurenčních společností. Podle amerických médií nicméně chybí zásadní novinky i detaily ohledně fungování mechanismů na ochranu voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Platformy jako Facebook a Twitter drží zhruba stejný kurz jako při volební sezoně roku 2020,“ shrnula agentura AP. Uvedené sociální sítě přitom před dvěma lety nedokázaly zabránit masivnímu rozšíření nepodložených tvrzení o podvodech s hlasy a konspiračních teorií o tom, že exprezidentovi Donaldu Trumpovi bylo ukradeno vítězství. V letošních volbách kandidují za Republikánskou stranu na vysoké posty desítky politiků, kteří „velkou lež“ o zmanipulovaných volbách přiživují.

Opatření předních sociálních sítí se mohou dotýkat i takovéto rétoriky, Facebook a Twitter nicméně jako příklady nepovolených dezinformací uvádějí spíše tvrzení ohledně pravidel voleb či sdělení, jejichž cílem je zabránit lidem v účasti ve volbách. Zároveň chtějí uživatelům zprostředkovávat spolehlivé informace například o tom, jak a kde se dá hlasovat.

Zakázat Trumpovi Twitter byla chyba, prohlásil Musk

Internet a PC

Spuštění vlastního „volebního centra“ tento týden oznámila síť TikTok, která od minulých voleb v USA rychle nabrala na popularitě a – jak píše AP – stala se zároveň dalším ohniskem dezinformací, ať už politických, či zdravotnických. Společnost chce kromě poskytování informací pro voliče také pokračovat ve spolupráci se skupinami, které se zabývají ověřováním faktů, aby dokázala identifikovat potenciální problémy. Jaké dezinformace by případně správci platformy blokovali, ovšem není jasné.

Společnost Meta, která kromě Facebooku provozuje i síť Instagram a s ověřovateli faktů spolupracuje už roky, mezitím oznámila, že bude opět monitorovat příspěvky spojené s volbami a ty zavádějící označovat. Uvedla, že její přístup k letošním volbám, jejichž hlavním termínem je 8. listopad, se „převážně drží opatření a zabezpečení“ z roku 2020.

Meta prý dramaticky zmenšila volební tým

AP nicméně před dvěma týdny napsala, že provozovatel Facebooku a Instagramu před podzimním hlasováním „v tichosti“ oslaboval některá opatření kolem volebních dezinformací a snah ovlivňovat volby ze zahraničí. Poukázala mimo jiné na omezení provozu analytického nástroje CrowdTangle, který mnozí novináři a akademici používali k mapování nepravdivých a zavádějících tvrzení na uvedených platformách. Také podotýká, že Meta odmítla specifikovat, kolik pracovníků se věnuje letošním volbám. List The New York Times nedávno informoval o dramatickém zmenšení volebního týmu.

Twitter minulý týden ohlásil, že začíná aplikovat upravenou podobu výstražných štítků připojovaných k dezinformacím o průběhu voleb či jejich výsledcích. Nový design zavedl po testu z konce loňského roku, během kterého údajně větší část uživatelů klikala na připojené odkazy vedoucí k důvěryhodnějším informacím. Příspěvky označené varováním sociální síť opět nebude zahrnovat do doporučovacího algoritmu.

Facebook, Google i Seznam. Desítky firem se zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím

Internet a PC

„Všechno jsou to vítané zprávy,“ shrnul oznámení velkých platforem novinář Casey Newton, který ovšem ve svém komentáři poukazoval i na limity takovéhoto moderování obsahu. V odkaze na vliv konspiračních teorií o předloňských volbách poznamenal, že platformy „neudělaly prakticky nic pro vytvoření sdíleného vnímání skutečnosti mezi svými uživateli“.

„Smyšlenka o ukradených volbách se stala článkem víry pro většinu republikánů... V takovém světě je nadále důležité, aby platformy přidávaly ruku k dílu. Ale je čím dál zjevnější, jak omezená jejich role ve skutečnosti je,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám