Hlavní obsah

Velké propouštění u Microsoftu. Z telefonní divize odejdou tisíce lidí

Americký softwarový gigant Microsoft zruší 7800 pracovních míst, většinu ve své telefonní divizi. Cílem propouštění je snížení nákladů a modernizace operací, oznámila společnost v prohlášení. Bližší informace hodlá firma poskytnout spolu s výsledky hospodaření 21. července.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpráva přichází zhruba rok poté, co Microsoft oznámil propuštění 18 000 zaměstnanců, tedy zhruba 14 procent celkové pracovní síly, v souvislosti se začleněním mobilní divize finské Nokie. Propouštění bylo největší v historii firmy.

Microsoft rovněž uvedl, že bude muset zaúčtovat v souvislosti s převzetím výroby mobilních telefonů Nokie odpisy hodnoty majetku ve výši zhruba 7,6 miliardy USD (186,2 miliardy Kč). Propouštění bude firmu stát 750 až 850 miliónů USD.

Za Nokii zaplatil Microsoft miliardy

Americký softwarový gigant se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) předloni v září. Nokia se při prodeji mobilní divize Microsoftu zavázala, že nebude produkovat vlastní mobily až do roku 2016.

Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia. Prvním takovým přístrojem je Lumia 535. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Microsoft čekají velké změny

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella nedávno varoval, že firmu čekají těžká rozhodnutí. [celá zpráva]

Skutečnost, že snižování se týká hlavně výroby telefonů, však není podle Fortune překvapením. Při nedávné reorganizaci firma oznámila, že začlení výrobu telefonů do skupiny, do které budou spadat všechny přístroje a operační systém Windows, a povede ji Terry Myerson. Šéf divize telefonů Stephen Elop pak firmu opustil.

Microsoft naposledy zveřejnil údaje o počtu zaměstnanců loni v červnu, tedy před propouštěním, kdy jich měl 125 000. Podle odhadů Fortune měla letos na jaře firma 118 000 zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám