Hlavní obsah

Ve Štěrboholech vytisknou schody za dvě hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražských Štěrboholech se od minulého týdne vyrábějí stavební prvky formou 3D tisku. Robot nanáší podle zadaného programu speciální směs ve vrstvách na sebe a během pár hodin dokáže vytvořit třeba venkovní schodiště.

Foto: Martin Procházka, Právo

Tisk stavebních prvků formou 3D ve společnosti Weber

Článek

Stavební 3D tiskárnu otevřela v Praze společnost Weber ze skupiny Saint-Gobain. Je to po nizozemském Eindhovenu teprve druhé tiskové centrum této firmy v Evropě. Zdejší robotické rameno zvládne vytisknout až dvanáct metrů dlouhé a tři metry široké stavební prvky.

„Pokud máte vypracovanou dokumentaci, trvá přibližně hodinu převést projekt do našeho kódu na 3D tisk. Samotný tisk pak trvá dvě hodiny. Za dva týdny mohou schody jít na místo určení. Takové schodiště stojí kolem třiceti až čtyřiceti tisíc korun,“ upřesnil Právu Marek Zadina ze společnosti Weber.

V Texasu vznikne první hotel vyrobený 3D tiskárnou

Cestování

Tvarová odolnost

Výhodou 3D tisku je i tvarová volnost. „Kdybych chtěl dělat obloukovou zeď klasicky, tak to je náročné. Navíc odborníků, kteří to umějí, je nedostatek, a proto je drahá. Oblá stěna z 3D tisku je tedy levnější,“ řekl.

3D tisk přináší také značné úspory materiálu. Nevyplňuje totiž betonem celý objem tištěných předmětů, ale využívá ho jen na potřebných místech. Tištěné prvky navíc dokážou oproti monolitickým stavbám ušetřit až 80 procent práce a zrychlit proces až o 60 procent.

Přesvědčit zájemce o spolehlivosti mají i projekty z Nizozemska. Tam firma postavila první tištěný most na světě o šířce osm metrů. V provozu je už šest let a kromě chodců nebo cyklistů jej využívají i místní zemědělci se svými traktory.

Reklama

Související články

Na ZČU připravují protézu ruky z 3D tiskárny

Možná je tady nový směr v protetice. Tým odborníků z plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) vytiskl na 3D tiskárně významnou část protézy ruky. Mohla by to být...

Výběr článků

Načítám