Hlavní obsah

V Česku je zablokováno bezmála 400 internetových domén

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .CZ, začalo již letos na jaře zveřejňovat seznam zablokovaných internetových stránek. Po necelých osmi měsících je na seznamu bezmála 400 doménových jmen, která jsou z různých důvodů zablokovaná.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

„Smyslem zveřejnění tohoto seznamu je zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS. Soupis z různých důvodů nevyhovujících domén bude pravidelně aktualizován a zájemci v něm vedle těchto záznamů najdou také důvody, proč k blokaci došlo,“ prohlásil při spuštění služby Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

V té době bylo zablokováno 760 doménových jmen, v tomto týdnu to však bylo už jen 374. Všechny si je můžete prohlédnout přímo na stránkách sdružení CZ.NIC.

Důvodem pro zablokování může být vyplnění nesprávných údajů o držiteli jména domény, může k němu dojít ale také z rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení nebo soudu či na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén.

Dezinformační weby mají namále

Internet a PC

Weby zneužívané hackery

Drtivá většina českých domén je v současnosti zablokována právě z důvodu nesprávných údajů držitele, respektive nesdělení zástupce. Desítky dalších domén jsou zablokovány na základě rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení.

Pouze 13 domén je v současnosti zablokováno dle článku 17 Pravidel registrace. To znamená, že jde o domény, kdy jde z pohledu CZ.NIC o porušení národní nebo mezinárodní počítačové bezpečnosti.

Po vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu na konci února byly podle tohoto článku zablokovány mimo jiné i tuzemské dezinformační weby, které šířily ruskou propagandu – šlo například o Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Aktuálně jde však o domény, prostřednictvím nichž se evidentně šířily podvodné nabídky a které sloužily při phishingových útocích.

Zákazy šíření ruských dezinformací nezabránily, nacházejí nové cesty

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám