Hlavní obsah

V Brně začal veletrh Invex, zájem vystavovatelů i návštěvníků klesá

Novinky, mif

Od pondělí do čtvrtka 9. října se promění Brno na kolébku informačních technologií a spotřební elektroniky. Největší výrobci počítačů, softwaru a mobilních telefonů se totiž sjeli na největší české výstavy Invex, Digitex. Oba veletrhy budou navíc letos historicky poprvé doprovázeny výstavou fotografické techniky Interkamera, která se přesune z Prahy do Brna.

Článek

Veletrhům informačních technologií a spotřební elektroniky Invex a Digitex loni meziročně ubyla asi pětina návštěvníků. Zatímco v roce 2006 přišlo na brněnské výstaviště 105 000 lidí, loni jich bylo jen asi 80 000.

Oproti loňskému roku ubylo také množství vystavovatelů. Zatímco loni mohli návštěvníci veletrhu vidět na 520 různých prezentací, v letošním ročníku je na výstavy registrováno pouze 310 vystavovatelů.

Pořadatelé Brněnských veletrhů přesto počítají minimálně se stejnou návštěvností, jaká byla na loňském ročníku. Návštěvníci zaplatí za vstupenku na Invex v pondělí 500 Kč, v dalších dnech výstavy už pouze 150 Kč. Vstupenky na veletrhy Digitex a Interkamera je možné zakoupit kterýkoliv den za 150 Kč.

Invex ztrácí pro většinu návštěvníků své kouzlo

Loňský ročník veletrhů označila za horší než předchozí asi polovina účastníků (51 procent), pětina z nich měla naopak pocit, že akce se vydařila lépe než předchozí, 29 procent se přiklonilo k názoru, že úroveň zůstala podobná.

Více než 80 procent návštěvníků a vystavovatelů uvedlo, že se chystá zúčastnit i příštích ročníků, uvedl Michal Peca ze společnosti Factum, která výzkum provedla. Mezinárodní veletrh Invex je čtvrtý největší veletrh informačních a komunikačních technologií na světě.

Co je Invex?

Invex je počítačový veletrh určený nejen pro profesionály v oboru IT, který se koná každoročně v areálu Brněnských veletrhů již od roku 1990 v Brně. Invex je pořádán pravidelně na podzim po Mezinárodním strojírenském veletrhu.

Trvá obvykle pět dní, z toho jsou první dva určeny pouze pro odborníky. V několika pavilonech se představují evropské společnosti a firmy, které působí v oboru IT nebo elektronické zábavy. Ani účast mimoevropských firem není výjimkou. V průběhu veletrhu jsou pořádány přednášky a konference.

Boom zažíval ve druhé polovině 90. let, kdy přicházelo každý rok 120 000 až 130 000 lidí. Loni na Invexu a Digitexu vystavovalo 519 subjektů z 21 zemí, o rok dříve jich bylo 580 a zúčastnilo se 22 států. Výstavní plocha loni meziročně klesla z 29 500 na 22 870 metrů čtverečních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám