Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (148.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním letošním díle vám představíme internetový prohlížeč, který dokáže odstranit z webových stránek reklamu a umí i řadu dalších věcí. Pro majitele digitálních foťáků je určena utilita umožňující hromadné přejmenování fotek podle jejich EXIF informací. Dále nabídneme program pro otevírání image souborů bez nutnosti jejich vypálení na CD.

Článek

MyIE2 0.9.12 lite version

Naprostá většina z nás používá k prohlížení internetových stránek Internet Explorer, který je už hodně dlouho součástí Windows a tudíž po nainstalování operačního systému ihned můžete surfovat na internetu. Internet Explorer však není jediným a zdaleka ne nejlepším internetovým prohlížečem, neboť k dokonalosti má ještě hodně daleko.

Jeho konkurenti, mezi které patří např. prohlížeče Mozilla nebo Opera, nabízí řadu užitečných funkcí navíc a celkově máte surfování internetem více pod vaší kontrolou. Jejich hlavní nevýhodou však je, že některé stránky se v nich nemusí zobrazit zcela správně. A právě proto můžete na internetu najít poměrně velké množství prohlížečů, které pro zobrazování stránek využívají jádro Internet Exploreru, díky čemuž zobrazují webové stránek úplně stejně jako kdybyste se na ně dívali v Internet Exploreru, ale přitom mají vlastní (a většinou komfortnější) uživatelské rozhraní a zároveň nabízí řadu nadstandardních funkcí, které byste v samotném IE těžko hledali.

Mezi nejlepší prohlížeče postavené na jádře IE patří již dříve recenzovaný AvantBrowser, jehož největším konkurentem bude nejspíš program MyIE2, který vám dnes představíme. Oba programy jsou si velmi podobné filosofií ovládání, ale přesto každý z nich má trochu jiné nadstandardní funkce.

MyIE2 na rozdíl od klasického Internet Exploreru umožňuje otevírat nové stránky do záložek (podobně jako je to v Mozille či AvantBrowseru) a tudíž není nutné pro každou novou stránku otevírat nové okno prohlížeče. Přepínání mezi jednotlivými stránkami je pak jednodušší a rychlejší, a to nemluvím o tom, že pouhým pohledem si uděláte přehled o tom, kolik stránek máte právě otevřených.

Uživatelské rozhraní MyIE2 je přehledné, skinovatelné (lze měnit jeho vzhled) a uživatelé s pomalejším internetovým připojením (např. GPRS) mohou jedním kliknutím na ikonu zakázat či povolit zobrazování obrázků, flash animací či videa. Stejným způsobem je možné vypnout JavaScript, ActiveX či Javu. Stejně jako v AvantBrowseru můžete řadit tématicky příbuzné stránky do skupin. Po kliknutí na vybranou skupinu se pak automaticky v prohlížeči otevřou všechny stránky v ní obsažené.

Mezi funkce, které v AvantBrowseru nenajdete, patří možnost zoomování webových stránek, která dokáže zvětšit nejen velikost písma na stránce, ale celou stránku včetně všech grafických objektů. Pro zvětšení stačí stisknout CTRL+, zatímco zmenšení se provádí klávesovou zkratkou CTRL-. Někomu se může hodit i automatické rolování vybrané webové stránky, u kterého si můžete zvolit jednu ze tří rychlostí.

Pod názvem AD Hunter se ukrývá poměrně silný nástroj, prostřednictvím kterého můžete blokovat reklamy, čímž zrychlíte načítání stránky. A pokud platíte za přenesená data, pak i ušetříte. Podle mých zkušeností blokování reklam funguje poměrně dobře, ale na druhou stranu od něj nelze očekávat, že se zbavíte úplně všech reklam.

Užitečných funkcí, které ve vašem Internet Exploreru nenajdete, má MyIE2 mnohem více, a proto stojí za to tento program alespoň vyzkoušet. Pokud trávíte na internetu několik hodin denně, už se k původnímu Internet Exploreru nejspíš ani nebudete chtít vrátit.

Českou lokalizaci MyIE2 si můžete stáhnout z těchto stránek.

[ Ke stažení zde | Velikost: 760 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

SetNameToTime 2.0

Tento malý program je určen zejména majitelům digitálních fotoaparátů, kterým může ušetřit mnoho práce s ručním přejmenováním fotografií. Program totiž dokáže automaticky upravit jména souborů jednotlivých snímků podle jejich EXIF informací. Snadno tak jedním kliknutím docílíte toho, aby v názvech snímků byl uveden např. typ digitálního fotoaparátu, rozměry fotky, datum a čas pořízení snímku nebo dokonce i rychlost závěrky a clonové číslo. Program dokáže automaticky upravit názvy vybraných souborů nebo všech souborů v jednom adresáři. Před každou úpravou je k dispozici náhled, ve kterém okamžitě vidíte, jak se změní názvy souborů. Pro majitele digitální fotoaparátů neocenitelná pomůcka.

[ Ke stažení zde | Velikost: 203 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

CDmage 1.02.1 beta5

CDmage je užitečná utilita, která umožňuje otevřít jeden z mnoha formátů image souborů bez nutnosti jejich vypalování na CD. CDmage vám okamžitě ukáže obsah image a zároveň umí celý obsah image (nebo jen vybrané soubory) uložit na váš pevný disk. Výhodou je podpora více než dvacítky různých formátů včetně nejpoužívanějších BIN, ISO, NRG (Nero), CCD, IMG (CloneCD). CDmage také dokáže opravit poškozené sektory v image souborech.

[ Ke stažení zde | Velikost: 633 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (140.díl)

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme diagnostický program, který vám prozradí úplně vše o vašem počítači. Dále nabídneme pěkné hodiny...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (142.díl)

V dalším díle našeho seriálu nabídneme program, který dokáže vytvořit úplný náhled jakékoliv webové stránky. Dále přinášíme tip na program pro snadný a rychlý...

Výběr článků

Načítám