Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (147.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předposledním letošním díle našeho seriálu vám představíme program, prostřednictvím kterého můžete zadarmo telefonovat se svými přáteli přes internet. Dále nabídneme kvalitní český program pro správu kontaktů. A na závěr poradíme, jak se při koupi nového LCD monitoru vyvarovat vadných pixelů.

Foto: Vladimír Zemánek

Christopher Lambert a Hanka Kynychová, Ples v Opeře, Brno 2014

Článek

Skype 0.95

Moderní technologie společně s neustálým rozšiřování internetu s sebou přináší řadu nových možností komunikace, z nichž nejpopulárnější je v poslední době nejspíš instant messaging. Pokud však chcete zkusit osobitější formu komunikace, pak pro vás je určen program Skype, prostřednictvím kterého můžete zadarmo telefonovat přes internet se svými přáteli a přitom vůbec nezáleží na tom, zda se druhá strana nachází přes ulici nebo na úplně jiném kontinentu. Hlasová komunikace je možná pouze s uživateli internetu a zatím tedy není možné volat na pevné linky nebo mobilní telefony.

Program Skype pochází od autorů internetové sítě FastTrack, která slouží k bezplatné výměně souborů mezi uživateli sítě sítí a využívá ji např. program KaZaA. Není proto nic překvapivého, že Skype je založen na architektuře P2P. Ve srovnání s konkurenčními bezplatnými programy je celá komunikace šifrována 256bitovým algoritmem AES. Výhodou programu je i to, že by měl bez problémů pracovat na počítačích chráněných firewallem a neobsahuje žádný spyware či adware.

Uživatelské rozhraní programu a celá filosofie ovládání je velice podobná instant messaging klientům jako je např. ICQ. Nejprve se musíte zaregistrovat a vybrat si přezdívku, prostřednictvím které budete na internetu vystupovat. Následně si můžete přidat své přátele do adresáře, ve kterém (podobně jako v ICQ) ihned vidíte, kteří z nich jsou právě online. K dispozici je přitom šest stavů (online, offline, away, N/A, DND a Invisible). Pro zavolání vybranému uživateli pak už jen stačí kliknout na zelené sluchátko. Pro hlasovou komunikaci musí být obě strany vybaveny reproduktory a mikrofonem. Kromě telefonování si s uživateli Skypu můžete psát i klasické zprávy.

Pokud chcete telefonovat se svými přáteli přes internet, pak je tento program jednou z nejlepších možností. Kvalita zvuku byla na mé lince (Wi-Fi 256/64 Kbit/s) velice slušná a bez výraznějšího zpoždění.

[ Ke stažení zde | Velikost: 3,26 MB | Hodnocení: 9/10 ]

McSoftware Contacts 2.6.0.26

Máte velké množství kontaktů a tak hledáte elektronický adresář? Pak by vás mohl zaujmout český program Contacts, prostřednictvím kterého můžete pohodlně spravovat své soukromé i pracovní kontakty. Program má přehledné uživatelské rozhraní a nabízí dva způsoby zobrazení dat. Prvním z nich je zobrazení kompletních informací o vybrané osobě, zatímco druhým způsobem je zobrazení všech kontaktů v přehledné tabulce. Podporováno je neomezené množství databází, prostřednictvím kterých můžete např. odlišit pracovní a soukromé kontakty. Samozřejmostí je možnost prohledávání kontaktů podle zadaných kritérií nebo vytištění všech nebo jen vybraných kontaktů. Program vyžaduje registraci, která je však bezplatná, a to i pro firemní použití.

[ Ke stažení zde | Velikost: 896 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

LCDTest

Chcete si koupit nový LCD monitor? Pak jistě víte, že u LCD monitorů se bohužel ještě poměrně často můžete setkat s mrtvými body. A na ty se vztahuje záruka pouze v případě, že překročí určitý počet stanovený výrobcem. Takže pokud na novém LCD po koupi objevíte třeba jen jediný mrtvý bod, budete se s ním muset smířit, neboť ten je u naprosté většiny výrobců v toleranci. Jediným způsobem, jak tomu předejít, je nechat si kupovaný displej nejprve předvést a pořádně prohlédnout na výskyt mrtvých bodů. Odhalení mrtvých bodů vám přitom může usnadnit LCDTest, který se vejde na jednu disketu a postupně zobrazuje přes celou obrazovku 3 základní a 2 doplňkové barvy, neboť chybná může být pouze jedna barevná část bodu a tudíž nemusí být všude vidět. S LCDTestem okamžitě odhalíte všechny vadné pixely.

[ Ke stažení zde | Velikost: 156 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Minimální systémové nároky

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM- Windows 2000 nebo XP

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM- Windows 2000 nebo XP- 10 MB volného místa na HDD

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM- Windows 2000 nebo XP- 10 MB volného místa na HDD- zvuková karta, reproduktory

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM- Windows 2000 nebo XP- 10 MB volného místa na HDD- zvuková karta, reproduktory  a mikrofon

- PC s 400 MHz a 128 MB RAM- Windows 2000 nebo XP- 10 MB volného místa na HDD- zvuková karta, reproduktory  a mikrofon- připojení k internetu

  (min. 33,6 Kbit/s)

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (140.díl)

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme diagnostický program, který vám prozradí úplně vše o vašem počítači. Dále nabídneme pěkné hodiny...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (142.díl)

V dalším díle našeho seriálu nabídneme program, který dokáže vytvořit úplný náhled jakékoliv webové stránky. Dále přinášíme tip na program pro snadný a rychlý...

Výběr článků

Načítám