Hlavní obsah

Umělé inteligenci Češi příliš nefandí

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence, tedy napodobování lidských schopností stroji, se nenápadně stává nedílnou součástí každodenního života a využívají ji firmy prakticky ve všech odvětvích. Češi jsou k ní však spíše nedůvěřiví. Více než čtvrtina lidí z ní má obavy a jen minimum věří, že je vyloženě přínosná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu realizovaného agenturou STEM/MARK pro soutěž Vodafone Nápad roku, jehož výsledky má Právo k dispozici.

Umělou inteligenci sice Češi nejčastěji považují za součást přirozeného technického vývoje (39 %), celkově je ale více těch, kdo se ho obávají, než těch, kteří ho vítají.

Proti Číně nemáme šanci. Západ v technologiích prohrává, popsal šéf IT, který opustil Pentagon

Amerika

Za největší hrozbu lidé považují bezpečnostní rizika, která může spoléhání na umělou inteligenci přinést – bojí se jich téměř 16 % respondentů. Více než 12 % Čechů si také myslí, že rozvoj umělé inteligence bude znamenat ztrátu pracovních míst.

Na druhou stranu, pouze jedno procento dotázaných si myslí, že se toto nebezpečí týká jich samotných. Za přínos pro lidstvo označilo umělou inteligenci jen 7 % oslovených.

Kde nás roboti nahradí nejdříve

Mezi oblastmi, kde podle většiny Čechů dojde nejdříve k nahrazení lidí stroji, vede jednoznačně průmysl (67 %) následovaný zemědělstvím (23 %) a armádou (22 %). Nejlépe by jim naopak měli odolávat zaměstnanci v oblastech jako školství, politika, služby, úřady nebo nemocnice.

Evropané spojili síly. Do boje proti dezinformacím chtějí nasadit umělou inteligenci

Internet a PC

Na otázku, v čem už dnes umělá inteligence předčí člověka, je překvapivě nejčastější odpovědí sledování lidí (téměř polovina dotázaných). Až poté následuje matematika, obchodování či řízení dopravních prostředků. Nejméně schopností Češi umělé inteligenci přisuzují v umění a právu.

„Česká republika má i díky našim špičkovým vysokým školám ambici stát se evropským centrem umělé inteligence, která je dnes zásadním nástrojem pro růst ekonomiky, vzdělanosti a kvality života. S nějakou formou umělé inteligence pracuje celá řada českých start-upů. Pokud ale jde o širokou veřejnost, jen málokdo má jasnější představu o tom, co přesně si pod pojmem umělá inteligence představit a jak konkrétně nám může být nebo už je prospěšná,“ uvedl zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku Martin Kešner.

Mobily pro nevidomé i umělá inteligence. Týden inovací odhaluje budoucnost techniky

Internet a PC

Obava lidí z umělé inteligence je podle expertů pochopitelná. „Rozhodně ale není řešení obor umělé inteligence drasticky omezovat nebo zakazovat. Tím bychom dávali trumfy do rukou ostatním geopolitickým hráčům, kteří se nebudou zdráhat využít potenciál umělé inteligence naplno,“ podotkl výzkumník umělé inteligence Marek Petr ze společnosti Promethist AI.

Umělá inteligence jsou podle něj vlastně algoritmy. „A algoritmy jsou užitečné nástroje, které mohou mimo jiné snížit zatížení pracovníků od zemědělců po doktory, zvýšit bezpečnost na silnicích nebo pomoci vědcům s průlomovými objevy pomocí automatizace a zrychlení rutinní práce. Sázím na spolupráci mezi lidmi a umělou inteligencí, která se stane v následujících letech naprostou banálností, nad kterou se už nikdo nepozastaví,“ dodal Petr.

Umělá inteligence dokončila Beethovenovu 10. symfonii. Takhle zní

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám